BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ивелина Василева: В Братово ще излекуваме още една рана за околната среда

Това написа в своя Фейсбук профил кандидатът за народен представител от ГЕРБ Ивелина Василева

„С рекултивацията на старото депо в Братово ще излекуваме още една рана за околната среда, причинена от стария метод на третиране на отпадъците“.

Това написа в своя Фейсбук профил кандидатът за народен представител от ГЕРБ и председател на Комисията по околна среда в 44-тото Народно събрание Ивелина Василева.

Ден по рано кметът на Бургас Димитър Николов и Василева дадоха старт на проекта, който ще бъде осъществен, в рамките на две години, със средства от ОП „Околна среда“.

„Съоръжението е в експлоатация от 1982 г., но от 2015 г. не работи, тъй като не отговаря на европейските изисквания. Сега предстои да бъде извършена техническа и биологична рекултивация на 117,48 дка в землището на с. Полски извор. Площта е с нарушена структура и почвено плодородие в резултат на дългогодишното натрупване на отпадъци“, обяснява Василева.

Теренът ще бъде основно почистен, ще се изградят съоръжения за третиране на филтрационните води и изграждане на система за улавяне и извеждане на отделяните газове от тялото на депото.

Повърхността ще бъде покрита с изолационни материали и почва, след което ще бъде затревена и ще стане част от естествения ландшафт.

 Ще се подобри качеството на въздуха, почвите и водите в района. Ще се създадат условия за проследяване и контрол на процесите, протичащи в тялото на депото и въздействието му върху околната среда.

„С други думи ще възстановим чистотата на природата в района – такава, каквато е била преди 40 години“, казва Ивелина Василева. Тя уточнява, че в момента в страната не се експлоатират депа, които не отговарят на нормативните изисквания, като беше спазен договореният с Европейската комисия  срок за закриването им – до края на 2017 г.

Това предотврати завеждането на нова наказателна процедура и огромни санкции срещу България.

Общините получават подкрепа от правителството за изпълнение на задължението си за закриване и рекултивация на старите общински депа. През 2019 г. бяха осигурени над 190 млн. лв. от държавния бюджет и ОП „Околна среда“ с цел довършване на започнатата рекултивация.

В района на Бургас има 7 стари депа в общини Несебър, Малко Търново, Бургас, Руен и Поморие, като за две от тях рекултивацията вече приключи, а за останалите проектите са в изпълнение.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!