BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ивелина Василева: Първи еко фестивал в Бургас – среща между екология и образование

Как децата ни да опознаят природата, да я обикнат и пазят, как да съхранят природните ресурси на Земята , които се изчерпват и защо еко културата сред подрастващите трябва да бъде застъпена по-сериозно в образователната ни система…  Тази теми бяха предмет на обсъждане на провелата се онлайн дискусия, организирана от Ивелина Василева,  председателят на Комисията по околната среда и водите и Милена Дамянова, председател на комисията по образование в 44-ото НС.

На срещата участваха учители, експерти и родители от цялата страна, от детски градини, училища и университети, които споделиха своя опит и проектите, по които работят с ученици и местните общности за опазване на околната среда, придобиване на навици, познания и умения за съхраняване на природата и по-екологичен и здравословен начин на живот.

Това е първата онлайн дискусия на експертите по темата и част от поредицата срещи, които се планират.

Конкретните предложения на срещата бяха за създаване на възможност за споделяне  и обмен на между образователните институции, бизнеса и обществени личности, които да обменят идеи, опит и проекти чрез нова платформа. Идеята за  Национален фестивал на образователните институции, които работят по екопрограми се прие единодушно.

„Мислим първото издание на фестивала да бъде именно в Бургас“, каза още Василева.

Едно от предложенията бе за Ден на природолюбието, през който подрастващите ще посещават различни природни забележителности. 

Ще бъде изготвен календар със срокове по различни проекти в областта на екологията, биоразнообразието и опазването на околната среда.

Друго от предложенията бе за екоцентър в училището или детската градина, в който да се популяризират екоинициативите на институцията и общността.

„Предстои и следваща среща, на която да обсъдим как да намалим използването на пластмаса и найлонови торбички в детските градини, училищата и дома. Първата кампанията „Яко е да си еко“ доказа, че това е успешен модел да се мотивират децата да опазват околната среда и да обичат природата“, коментира още Василева. 

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!