BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Идея: Бургас да има международна галерия за съвременно изкуство

Бургаските творци могат да бъдат поощрявани много повече от общинската администрация с откупуване на творчеството им. Това е един от начините тук да се задържат големите имена в бургаската култура, смята Мичев

В Бургас да бъде изградена Черноморска международна галерия за съвременно изкуство. Това предложение отправи световноизвестният художник Петър Мичев. Той бе специален гост в предаването, организирано от кандидата за кмет на Бургас Живко Табаков.

Петър Мичев е художник с международно популярност. Негови картини са изложени в международни галерии до тези на Салвадор Дали още през 1990 година. Мичев е реализирал над 120 самостоятелни изложби в България, Европа и Америка. От 2005 година живее в град Тампа, САЩ, където става единственият жител на щата, записан в енциклопедия Британика. Българинът е номиниран и за Личност на година в Тампа. Платна на Мичев са притежание на над 50 музея, фондации и известни личности, сред които Джордж Буш, Владимир Путин и Клайв Палмър. Негова картина преживее е сложил и в частната си колекция папа Йоан Павел II. Творба на Мичев е поставена като пощенска марка в щата Флорида.

По време на предаването Мичев се включи с добри идеи, които биха помогнали за развитието на културата в града.

„Бургас има чудесни галерии, но е нужна и такава с по-значимо и разпознаваемо име. Да кажем една Черноморска международна галерия за съвременно изкуство. В нея фестивали и форуми да се правят два пъти годишно. Неточно е да кажем, че едно такова място ще привлича туристи – то ще води приятели на Бургас. Основен акцент в нея трябва да бъдат и местните творци”, каза художникът.

Той сподели още, че бургаските творци могат да бъдат поощрявани много повече от общинската администрация с откупуване на творчеството им. Това бил един от начините тук да се задържат големите имена в бургаската култура.

Художникът предложи също така в Бургас да има повече изложби на открито.

„Морската градина е едно чудесно място за такива, но може да обособи и друго в централната част на града. Там младите таланти, а защото не и утвърдените такива, ще могат представят творчеството си. Така и туристите ще се задържат за по-дълго. Възможно е да се правят и майсторски класове на открито, където бургазлии ще могат да видят как се създава един артист”, коментира още Мичев.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!