BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изложба „Селищна могила Бургас“

Първите археологически разкопки на праисторически паметник на културата, проведени от специалисти на Бургаския музей, са през 2008-2009г. Тогава екип с научен ръководител ас. Мирослав Класнаков проучва Селищна могила Бургас. Тя е най-древното селище в рамките на съвременния град. Възниква през късния период на новокаменната епоха – края на VI хил. пр. Хр. и просъществува през цялата каменно-медна епоха – V хил. пр. Хр. Теренните наблюдения на културния пласт с дебелина 2.70 м. и анализът на откритите материали уснановяват, че в могилата са представени две праисторически епохи – неолит и халколит, всяка от които с по няколко нива на обитаване. Повечето от регистрираните жилища, структурите и инвентарът в тях са унищожени от силни пожари. Направената отлична реставрация на предмети и съдове дава възможност на публиката да се наслади на богатството на форми и украси, а също да обогати представите си за бита и културата на най-ранните земеделско-скотовъдни племена, обитавали територията на съвременния гр. Бургас.

Находките от Селищна могила Бургас са представени в  зала „Праистория и древно корабоплаване в Черно море“ в Археологическия музей на ул. Богориди 21. От 12 март, в рамките на месец, в зала 2 ще можете да видите фотоизложба, показваща работата на терен по време на разкопките.  Експозицията работи от вторник до събота, от 9:00 до 17:00 часа.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!