BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Институции и граждани заедно в кампания за почистване около бургаските езера

Институции и граждани почистиха замърсени участъци около езерата „Вая“ и „Атанасовско езеро“. Премахнати са големи количества строителни и битови отпадъци, изхвърляни нерегламентирано край влажните зони на града.

В първата кампания „Морета без отпадъци“ се включиха над 60 представители на различни институции, граждани и неправителствени организации – Областна администрация Бургас, РИОСВ, Община Бургас – ЦАО „Възраждане“, ЦАО „Долно Езерово“ и доброволци от Фондация „Виа Понтика“ и СНЦ „Зелена Странджа“. До края на месец септември ще бъдат осъществени още няколко такива инициативи. Фокусът е върху влажните зони около Бургас и замърсените места по южното Черноморие.

Дейностите са в рамките на проекта, по който се осъществява и втори етап по почистване на канала, свързващ Черно море с езерото „Вая“. През последните няколко години най-голямото естествено езеро в България възвръща славата си на един от богатите източници на риба у нас.

Това до голяма степен се дължи на почистването на канала, което пък позволява навлизането на големи количества риба – предизвикателство за риболовните умения на местните рибари и източник на препитание за голяма част от тях. За съжаление красивото и романтично езеро е силно замърсено от битови отпадъци, отпадни води, използването на опасни методи за риболов, горски и полски пожари. В подобно състояния са и много други влажни зони в Бургас и областта.

Желаещите да станат част от следващите почиствания могат да следят за актуална информация на фейсбук страницата „Морета без отпадъци“.

От Областна администрация Бургас благодарят на всички, които се включиха в кампанията.

Кампанията се осъществява в рамките на проект „Съвместни трансгранични инициативи за намаляване на отпадъци в Егейско и Черно море (Seas without waste)“, финасиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП България – Турция 2014 – 2020 г.

Материалът Институции и граждани заедно в кампания за почистване около бургаските езера е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!