BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Каква е връзката на Св. Галина с Бургас и Черноморието

Св. Никола е покровителят на Бургас и морето. За разлика от повечето от останалите светци обаче той е почитал жена – Св. Галина, която честваме днес. Защо и как са свързани двамата светци и каква е връзката на Св. Галина с морето и рибарите?

Всички знаят , че почитаме Св. Николай Мирликийски като покровител на рибари, моряци, банкери, крадци, затворници, пивовари. Смята се, че пази моряците, защото една от легендите за него е, че когато тръгнал да се поклони на Божи гроб, в морето се разярила буря, един моряк паднал от върха на корабната мачта и всички мислели, че е умрял.

Свети Никола възкресил моряка и с молитва успокоил морето.

Вариант на тази легенда гласи, че корабът получил пробойна. Св. Никола запушил дупката с жив шаран.

Морските хора обаче знаят, че шарани в морето няма. Това е сладководна риба, а светецът се почита както край морето, така и във вътрешността на страната.
Малко известен факт е, че

Св. Никола е почитал една жена – светица. Света Галина.

Тя е родена  преди Николай Мирликийски.

Света Галина е сред последователите на свети Кодрат, загинали по време на гоненията срещу християните от император Деций в средата на 3-ти век. Свети Кодрат лекувал телесни и душевни недъзи и имал много ученици, сред които и света Галина. Когато са подложени на гонения, той и учениците му са хвърлени в тъмница и изтезавани да се отрекат от християнската вяра. След като не се отричат от Христа, са екзекутирани . Според едни предания –

хвърлени в морето, където с Божията помощ тръгнали по водата, но застигнати и потопени с вързани на телата им камъни,

според други – посечени заедно, след което на мястото на екзекуцията бликнал извор, който да напомня на Коринт за светците, пролели реки от кръвта си за вярата.

Името й – Св. Галини, се превежда от някои като „галя“, но на гръцки означава и „тихо“. Може би не сте обръщали внимание, но в Бургаския залив има два малки залива с

името Агалина. То идва от гръцкото АЯ /света/ Галина.

Има поверие, според което жените хвърляли пръст или пясък в морето, за да утихне и да се върнат рибарите и моряците на сушата.

В Несебър се пази една икона на Св. Галина, която рядко се вижда, защото няма голям интерес към нея. Интересното е, че тя е нарисувана като картина, с пейзаж, който се развива в перспектива. Застанала е пред парапет, който много прилича на старата балюстрада до бургаското морско казино.

В дъното на иконата има миниатюри.

На една от тях е изобразена лодка, в която плава Св. Никола, а моряк се опитва да успокои морето с икона на Св. Галина.

На снимката горе виждате интерпретация на миниатюрата от Митко Иванов. По-късно светицата е изместена от Св. Никола, или Николай, най-вероятно просто защото е жена.

Материалът Каква е връзката на Св. Галина с Бургас и Черноморието е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!