BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Как изглежда крило на водно конче под микроскоп?

Как с химическо вещество невидими думи стават видими и как изглежда крилото на водно конче под микроскоп? Това са само два от множеството въпроси, на които днес ученици от бургаски училища получиха отговор от своите по-големи приятели – студентите от Университет „Проф. д-р Асен Златаров”. Децата прекараха приятен следобед в света на забавната наука във Факултета по природни науки.

Крило на водно конче
Така изглежда крилото на водно конче под микроскоп
Водно конче
Това е водното конче

Демонстрациите под наслов „Науката променя живота” са част от инициативата Нощта на учените и в случая представляваха Деня на младия учен.

Нощта на учените се провежда със съдействието и на проекта УНИТе – Университети за Наука,

Информатика и Технологии в е-Обществото.

Проект УНИТе е резултат от стремежа на много учени, работещи в университетите-партньори в страната да се постигне една обща организационна структура, която да бъде от помощ при реализацията на нови идеи, проекти, изследвания и тяхното разпространение.

Проектът УНИТ-е
Проектът УНИТ-е подкрепя Нощта на учените

Основна цел на събитието е повишаване на осведомеността и привличане на нови студенти по природни науки и технологии (STEM) чрез отворени врати до кампуса на университета. То е част от инициативите по проект КТРИО 4, предшестващи Европейската нощ на учените, която през 2020 година ще се проведе на 27 ноември.

Проф. Сотир Сотиров, зам.-ректор по международно сътрудничество и СДК приветства учениците с думите: „Целта е да насърчим младите хора да влязат в университетите и да се запознаят с това, което правим. През последните години STEM – направлението поизостана от фокуса, затова събитията, организирани тук цели за влезете в лабораториите, да разгледате, това, което нашите колеги правят“.

Гостите на събитието
Гостите на събитието привестваха младите учени и гостите

Председателят на общинския съвет проф. Севдалина Турманова и зам.-кмета Весна Балтина по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата, бяха гости на събитието.

„Убедена съм, че след малко в лабораториите вие ще станете свидетели на интересни демонстрации. Ще видите приложението на много физични и химични закони и да почувствате как науката може да промени живота, приветства  участниците проф. Турманова.

„Искам да се обърна към учените: нашите желания и надежди са във вас. Искам да се обърна и към учениците, които гостуват тук – вие сте попаднали на едно място, където знанията са това, с което можете да  сбъднете мечтите си. Уверена съм, че без наука, без усилията, които полагат тук тези преподаватели няма да можем да вървим напред“,  каза и Весна Балтина.

Първата демонстрация на химични реакции беше извършена от студенти от специалност „Химия“. На бял лист след напръскване със специален разтвор  се появи надпис, с който студентите пожелаха добре дошли нагостите си.

Младите химици
Студентите по химия показаха интересни неща на децата

След това учениците имаха възможност да наблюдават  пясъци от различни точки на света, мъхове, лишеи, пера от птици под дигитален микроскоп. Представена бе и дейността на студентите от катедра „Екология и опазване на околната среда“, които разказаха за  езерата като изчерпаем ресурс и микрополимерите по Българското Черноморско крайбрежие.

Направени бяха демонстрация на дрон за мониторинг на околната среда; Измерване на нивото на шума в определен район и демонстрация на лабораторни анализи за храни и води; Демонстрация на работна станция за измерване на концентрацията на фини прахови частици.

В края на Деня на младия учен имаше и викторината с награди за участниците.

Материалът Как изглежда крило на водно конче под микроскоп? е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!