BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът Николов зове за обединеност на всички общини в Югоизточен район: Само така ще имаме голям бюджет по европейските програми

Нужна е по-голяма обединеност между общините в Бургаска област през новия програмен период. Колкото сме по-обедини, толкова по-голям и солиден бюджет ще имаме на разположение по европейските програми.

Това каза кметът на Бургас Димитър Николов преди срещата за новия регионален подход и интегрираните териториални инвестиции за бъдещия програмен период 2021-2027 г.

На нея присъстваха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, областният управител Вълчо Чолаков, като и почти всички кметове от Бургаска, Сливенска и Старозагорска област.

Според кметът Николов, обединяването не само ще награди стореното до този момент в общините, но и ще ни даде по-висока категория в оценяването на проектите.

Новият програмен период дава по-голяма свобода и децентрализация. Дават се повече възможности на местната власт и на регионален принцип да приоритизираме проектите, които са важни не само за нашия град, но и за целия Бургаски регион. Вече работим по идеята за изграждането на четирилентови пътища до всички общини от региона. Колегите кметове, както и ние, вече проектираме и може да получим финансиране от две оси„, сподели още Николов.

Зам.-министър Николова допълни, че новият модел на регионалната политика предпоставя това, че трябва да се работи в партньорство. Вече нямало да има възможност да се действа индивидуално и само на една община. Работата щяла да бъде с големи проекти, на по-голяма територия и за по-голяма част от населението.

Това естествено ще оказва и по-голям ефект върху населението. Ще може да се изпълняват и различни типове мерки в комбинация, като за околна или градска среда. Така на вече няма да се изгражда само един парк или зелена част, но ще има и мерки за енергийна ефективност, образователен център или друго. Това ще става с един проект и съответно той ще бъде изпълнен с финансиране от различни оперативни програми. Вече не говорим за разделяне на оперативните програми с финансов ресурс, а за Югоизточен район ще разполага с един бюджет, с който ще се опитаме през следващите 7 години да промени целия облик на територията, за да има по-голям икономически растеж и по-висок стандарт на живот„, каза още тя.

Материалът Кметът Николов зове за обединеност на всички общини в Югоизточен район: Само така ще имаме голям бюджет по европейските програми е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!