BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

КОЦ-Бургас подава ръка на Патрик, който живее втори живот

69-годишният ирландец Патрик Мартин, който е родом от Дъблин, ще се лекува в Комплексния онкологичен център в Бургас. Чужденецът претърпял преди дни много сложна операция във Варна. Мъжът е с диагноза карцином на панкреаса и буквално живее втори живот. Днес той бе посрещнат в КОЦ-Бургас от началника на лечебното заведение проф. Христо Бозов и медицинския онколог д-р Ася Консулова. Ето как протече разговорът пред журналисти:

Д-р Консулова, разбрахме, че заболяването на Патрик се е развило изключително бързо, какво точно се случи?

Д-р Консулова Пациентът усещал тежест вдясно и дискомфорт. Личният му лекар му назначил няколко вида лекарства, но той продължил да не се чувства добре. За около 2 месеца отслабнал с 20 килограма, от 86 кг станал 66 кг. Насочили го към „Лайф хоспитал”, където много бързо се поставила диагнозата карцином на панкреаса. Оттам Патрик е изпратен към експертен център, тъй като такива операции се правят само на няколко места в България. Тази хирургия е много агресивна и радикална.

Какво предстои оттук нататък, за да се възстанови нацяло пациентът?

Д-р Консулова: Патрик е насочен от хирургът д-р Костов за химиотерапия в Комплексен онкологичен център-Бургас. От две до четири седмици трябва да започнем терапията, в зависимост от това как се възстановява пациентът.

Проф. Бозов, как е преминала операцията на Патрик?

Проф. Бозов: Оперативното лечение е било перфектно. Това е класическата операция за карцином на панкреаса, като при Патрик е на дванадесетопръстника, но с обхващане на панкреаса. Това е една от най-тежките операции в хирургия и много малко хора я правят в България. Професор Костов от Варна е един от най-добрите хирурзи в тази област.

Патрик, как се чувствате след операцията?

Патрик: Все още имам дренажни тръбички, които не са премахнати, но съм значително по-добре.

Притеснявате ли се от химиотерапията и това, че лечението ви ще продължи още?

Патрик: В продължение на 2 месеца ден и нощ се чувствах много зле. Сега осъзнавам, че лечението е правилната стъпка. Мотивиран съм да го направя. Съпругата ми е тази, която се притеснява повече от мен. Имам чувството, че съм късметлия. Щастлив съм, че издържах успешно тази сложна операция. Вече започнах да възстановявам и тегло.

Какво е мнението ви за лекарите в България?

Патрик: В Ирландия няма възможност да се стигне толкова лесно до даден професор. В нашата страна когато получиш направление за специалист, чакаш страшно много време за консултация. Тук успяхме много бързо да се свържем с лекари и професори. Те се държат приятелски, което много ни харесва. Хората са усмихнати, а не високомерни. Приемат ни и гледат да ни помогнат.

От колко години живеете в Равда и защо се преместихте тук?

Патрик: Дойдохме за първи път тук на почивка преди 30 години и много ни хареса. Казахме си, че когато се пенсионираме, ще си купим къща и ще се преместим, за един по-добър живот. Заедно сме с двете сестри на съпругата ми и техните мъже.

А с какво сте се занимавали?

Патрик: Аз работих в болница с пациенти със специфични нужди, а съпругата ми Хелън се занимаваше с административна работа.

С какво ви привлече Равда?

Патрик: Храната тук много ни харесва. Обичаме спокойствието и тишината.

Какви са хората в България според вас?

Хелън: Малко по-срамежливи са и не се усмихват много.

Научихте ли езика ни?

Патрик: Учим български от 8 месеца. Труден ни е, но се стараем да запомняме.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!