BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Летен Никулден и в Етнографския музей

На 9 май 2024 г. от 11:00 ч. в двора на Етнографския музей ще почетем свети Никола Летни. Жените самодейки от Фолклорна група „Тронки“ – село Момина църква, община Средец ще направят „Пеперуга“ и „Герман“ за дъжд и плодородие – така, както се предава от поколение на поколение вече 150 години. В празника ще участва и Професионалният фолклорен ансамбъл „Странджа“ с главен художествен ръководител Марио Егов.

Събитието е част от програмата на Община Бургас за първото масово честване на Летен Никулден.

В българската народна традиция летният Никулден, наречен още „Свети Никола Летни“ и „Сухи свети Никола“ се тачи против градушка и за предизвикване на дъжд. В селищата на тронките в Западна Странджа обичаят „Пеперуда“ се съчетава с „Герман“ и затова е по-богат, с повече обредни лица. За да чуете песните, които се пеят, да научите за „пеперугиния хляб“ и да видите глинената фигура на Герман, елате в Етнографския музей!

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!