BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Любов по американски“ – концертен спектакъл в Деня на влюбените

В смутното време, в което все по-вече се натрупват тревогите и все по-малко остана време и пространство за красиви помисли и случвания, Държавна опера – Бургас е подготвила за своите верни почитатели един възхитителен концерт, под надслов „Любов по американски“ – точно в Деня на влюбените, виното и стремежа към красиви отношения и взаимност – 14 февруари, неделя, от 19 часа, в Зала Опера. В празничната концертна проява със своето артистично присъствие, личен чар и професионализъм на сцената на Бургаската опера ще се представят: мецосопраното Йоана Кадийска, баритонът Валери Турманов и пианистката Мира Искърова.  Флуидите на любовта, красивата музика, изисканото светоусещане и възприятие на реалността, както и досегът с любими мелодии, придобили световна популярност, ще са гарантирани в залата на Операта в неделната вечер.  Споделеното усещане за празничност ще бъде осезателно за всички – и изпълнители, и публика.

Авторският проект на Йоана Кадийска, Валери Турманов и Мира Искърова е подчинен на респекта пред красивата и вълнуваща музика, подчинена на любовното чувство – съживяващо сетивата и даващо смисъл на земните ни дни. В „Любов по американски“ е емоционална осъвременена среща на обичани от всички поколения откъси от известни мюзикъли /“Фантомът на операта“ и „Котки“ от Андрю Лойд Уебър, „Уестсайдска история“ от Ленард Бърнстейн „Човекът от Ла Манча“ от Дейл Васерман, „Магьосникът от Оз“ от Харолд Арлън/, както и на емблематични произведения на Джордж Гершуин, известни и обичани песни, изпълнявани от Франк Синатра – „New York, New York”, “My Way”, “Love Me Tender” на Елвис Пресли, „When I Fall In Love” на Виктор Йънг, „I want To Spend My Lifеtime Loving You” на Джеймс Хорнър, Вариации за пиано на  тема от
Порги и Бес“ от Гершуин и др.

В концертния спектакъл ще се редуват носталгични настроения и възторжени състояния на духа, каквито съпътстват характерните метаморфози на любовта – бленувана, отричана, чакана, желана, насъщна.

В Деня на влюбените, виното и преклонението пред нежността на чувствата, в студените зимни реалности – подарете си стопляща празнична емоция с концертния спектакъл „Любов по американски“ в залата на Бургаската опера!

Билети за балетния спектакъл могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

ВАЖНО:

Според изискванията на Министерството на здравеопазването, присъстващите на концерта трябва да са с предпазни маски, като в залата ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки. Допустимият капацитет на присъственост в залата е 30 %.

За солистите:

Йоана Кадийска, мецосопран, започва музикалната си кариера като солистка на Детски радиохор към БНР, с диригент акад. Христо Недялков. Там е забелязана от великата оперна прима Александрина Милчева, която става нейна вокална педагожка.

Завършва оперно пеене в НМА „П. Владигеров“, в класа на проф. Свилен Райчев и през 2015 г. получава своята диплома за магистър със специалност класическо пеене. В момента е докторант в НМА „Панчо Владигеров“.

През 2011 г. печели ІІ награда на ХVІ Международен младежки музикален фестивал-конкурс, Добрич-Албена, „Надежди, таланти майстори“. Две години по- късно, през 2013 г. печели стипендия от Фондация „Борис Христов“ за Оперна Студия в Национална Академия „Санта Чечилия“ – Рим, където специализира със сеньора Рената Ското, вокален педагог Анна Ванди и маестро Чезаре Скартон. Сред постиженията й се нареждат още: ІІ награда на ХХІV Национален конкурс за млади инструменталисти и певци „Светослав Обретенов“; награда на публиката и награда за най-добра интерпретация на българско музикално произведение на Международен конкурс за оперно пеене „Розата на Евтерпа в Карлово“; III награда на Втори международен конкурс за оперни певци „Елена Николай“; ІІ награда на Х международен конкурс „Франц Шуберт“ и финалист на International Vocal Competition, Zdar nad Sazavou, Czech Republic.

През годините посещава различни майсторски класове за вокални и сценични умения и работа върху интерпретация на оперни произведения при редица изтъкнати педагози и творци с международно признание, между които – Дарина Такова, Анна Томова – Синтова, Карло Коломбара, Фиоренца Косото, Бруна Балиони, Лариса Гергиева и др.

През 2018 г. става стипендиант на фонда на Райна Кабаиванска и продължава обучението си в Модена, Италия.

Своя дебют прави на сцената на ДМБЦ „Ст. Македонски“, с ролята на Елена в постановката „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах, режисьор Марио Николов, под диригентството на Юли Дамянов. Сред творческите й изяви на сцена са още:

 ролята на Дорабела в „Cosi fan tutte“ от В. А. Моцарт, на сцената на Бургаската опера – режисьор Александър Текелиев и диригент Ивайло Кринчев;

 ролята на Церлина в „Дон Жуан“ от В. А. Моцарт, на сцената на Бургаската опера – режисьор Александър Текелиев и диригент Рафаел Фейе;

 ролята на Олга в „Евгений Онегин“ от П. И. Чайковски, на сцената на Държавна опера Пловдив, режисьор Вера Петрова и диригент Лучано Динтино;

 ролята на Мадам Флора в „Медиума“ от Меноти, на сцената на Държавна опера Стара Загора, режисьор Огнян Драганов, диригент Виктор Крумов

 ролята на Сузи в „Лястовичката“ на Джакомо Пучини, на сцената на Държавна опера Стара Загора, с реж. Явор Гърдев;

и др.

Валери Турманов, баритон:

След като завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София, продължава образованието си със специализация по класическо пеене и актьорско майсторство в “Accademia Teatro alla Scala” в Италия. Дебютът му е именно в “Teatro alla Scala“ в Милано като Мартино в “L’occasione fa il ladro” на Росини. Следва ролята на Холи в „L’taliana il Algeri“, отново от Росини. Участва във фестивалите в градовете Комо и Мартина Франка, Италия, гастролира в „Teatro dell’Opera“, Рим, и „Theater Erfurt“ в Ерфурт, Германия, а с “Teatro alla Scala” посещава Токио, Япония. Валери Турманов е носител на Първа награда на Международния конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика „Magic“ и Втора награда на ХХ-ти Национален конкурс за певци и инструменталисти – Провадия. Печели стипендия „Галерия на младите български таланти“ през 2008 г.. Специализира в майсторските класове на Мирела Френи, Лучиана Сера, Ренато Брузон и Луиджи Алва в Милано, Италия, както и в третия академичен майсторски клас на Анна Томова-Синтова в София.

Мира Искърова, пиано

Родена в Бургас, авършва НМА проф. „Панчо Владигеров”, гр. София в класа по пиано на проф. Марина Капацинская.  Докторант в Нов български университет. Пише музика за български филми и театрални спектакли. Като композитор на филмова и театрална музика е част от екипа и на десетки късометражни ленти, драматични и куклени спектакли.

Автор е на музиката към филмите:

2008 г. – „Козелът” – реж. Георги Дюлгеров, „Монолог на едно пиано” – късометражен – реж. В. Кунчева – 2006 г., „Спомени за океански риболов” (в съавторство с Христо Намлиев) – реж. Г.Дюлгеров – 2005 г., „Лейди Зи” – реж. Георги Дюлгеров – 2004 г., „Хубава си, мила моя” – реж. Георги Дюлгеров

Автор е на музиката към пиесата „Чарли” – реж. В. Кунчева, документалната поредица „Спомени за Океански риболов”,  както и на самостоятелни музикални

The post „Любов по американски“ – концертен спектакъл в Деня на влюбените appeared first on zonaburgas.bg.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!