BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Мароко очарова Черноморец с чай, сладкиши и кафтани /ВИДЕО, СНИМКИ/

Нейно Превъзходителство г-жа Закия Ел Мидауи – извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република България, представи лично традиционни марокански костюми и обичаи в Черноморец. Събитието се превърна в празник за целия град.

Мароко
Мароканците показаха традиционните си занаяти

Кралство Мароко разположи в центъра на града своите щандове в които представи богатото културно-историческо наследство , бита и традициите на страната си , провокира интереса на посетителите към туристическа дестинация Мароко.

Мароко
Черноморец и Мароко се харесаха от пръв поглед

Посетителите имаха възможност да се докоснат до уникалната култура на Кралство Мароко, да опитат от характерните за африканската държава специалитети и да се запознаят с традиционни занаятчийски продукти.

Черноморци разгледаха и си купиха марокански стоки като бижута, козметика, масла, табуретки, панери, чайници, свещници и дори обувки. Опитаха и от уникалните марокански сладкиши и чай, приготвени от специалисти.

Мароко
Традиционната чаена церемония на Мароко

Нейно Превъзходителство г-жа Закия Ел Мидауи представи Мароко, неговите природни забележителности, икономика и възможностите за туризъм. Тя подчерта, че сътрудничеството между Черноморец и Мароко може да продължи точно в тези посоки.

Кметът на Черноморец Росен Деспов, който беше домакин на събитието, подари на госта си плакет на покровителя на града – Св. Николай Чудотворец.

Мароко
Гостите бяха посрещнати от кмета на Черноморец и председателя на общинския съвет Георги Пинелов.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=o3u7eHWG5I0?feature=oembed&w=640&h=360]

Истинският хит на вечерта беше представянето на традиционните марокански женски облекла – кафтани. Сред красивите момичета, представящи дрехите за различни събития в живота на мароканската жена, дефилираха и момчета от екипа на Н.ПР. г-жа Мидауи, които показаха и част от мъжките облекла.

Мароко
Традиционните марокански кафтани

Празникът в Черноморец е част от инициативата „Покажи традицията! Подари празник!“ на сдружение „Спектър 21 век“

Мароко
Красивите марокански облекла

Екатерина Павлова, съпредседател на сдружение „Спектър 21 век“ и главен редактор на „Дипломатически спектър“, сподели с присъстващите, че сдружението е реализирало успешно редица културни инициативи, една от които е „Покажи традицията! Подари празник!“.

Мароко
Красиви момичета показаха мароканските кафтани

Тя цели да покаже красотата и разнообразието на българските празници и традиции пред представителите на чуждите мисии у нас, и обратното – на чуждите празници и традиции пред българската аудитория.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=efvDgZjWT6U?feature=oembed&w=640&h=360]

Мароканските гости в Черноморец , както и гражданите на града, се радваха на изпълненията на оркестъра за народни песни „Бургас”. В края на вечерта кметът Росен Деспов поведе хоро, на което се хванаха и Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи и дори част от нейния екип, които се справиха много добре със стъпките на правото хоро.

Мароко
Дори и мароканците танцуваха право хоро

 

 

 

 

Материалът Мароко очарова Черноморец с чай, сладкиши и кафтани /ВИДЕО, СНИМКИ/ е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!