BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Медиацията към Окръжен и Районен съд – Бургас бе представена на среща с мигранти

Районен съдия и двама медиатори от Центъра за медиация и спогодби към бургаските Окръжен и Районен съд участваха в информационна среща със законно пребиваващи мигранти, граждани на трети страни в Бургас. Форумът бе организиран от Центъра за мигранти на Международната организация по миграция, със седалище в морския град.

Съдия Дарина Йорданова, медиаторите Пешка Чернокожева и Елена Ставрева изнесоха презентация на тема „Медиацията – алтернативен способ за разрешаване на спорове“. Идеята на срещата бе да се подпомогне социалната ориентация на мигрантите и те да се запознаят с институции и организации предоставящи услуги в различни сфери.

Районният магистрат започна представянето на способа, който се прилага в Центъра към двата съда, с думите „Медиацията помага да се разреши проблема в дълбочина, да се намери корена. В натоварения ни и обременен с проблеми живот, тя е начин на общуване. Медиацията е стъпка, която можем да направим преди да пристъпим към съдебен спор.“.

Съдията говори за създаването на Центъра за медиация и спогодби към двете съдебни институции през 2017 г., разработената съдебна програма за ефективното прилагане на медиацията, както и мястото й в съдебните процеси.

Лекторите презентираха какво представлява медиацията и какви са целите на процедурата, случаите, които са подходящи за разрешаване чрез способа, също и ролята на медиатора в решаването на спорове. „Медиацията е свързана с доверие и желание на страните да се поставят в ситуацията на другия“, коментира Елена Ставрева.

Двете медиаторки чрез нестандартен игрови начин показаха на участниците, колко различно мислим ние хората и как би могъл да се намери път към решаването на разногласия и конфликти чрез медиацията.

Материалът Медиацията към Окръжен и Районен съд – Бургас бе представена на среща с мигранти е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!