BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Министър Личев е спрял процедурите за нови строежи в Царево

Екоминистерството е спряло процедурите за нови строежи в Царево след писма на граждани, изпратени по призив на инициативата „Зелени закони“ в началото на месеца, съобщава Dnevnik.bg.

Писмото, с което служебният министър Асен Личев разпорежда регионалната инспекция по околна среда да не съгласува нови строежи при липса на Общ устройствен план и без оценка на кумулативния ефект от множеството сгради, е разпространено днес от Марта Георгиева, инициатор на подписка срещу строежи в община Царево и общински съветник в София от „Демократична България“.

Участниците в кампанията срещу застрояването в Царево настояваха министърът да отмени писмо от 2014 г. на предшественика си Искра Михайлова (ДПС). В него тя позволява на регионалната инспекции по околна среда и води (РИОСВ – Бургас) да одобрява нови строежи, въпреки че общината няма Общ устройствен план (ОУП), както изисква Законът за устройството на територията. Това важи и за Природен парк „Странджа“, за който и досега екоминистерството не е приело задължителния план за управление на защитената територия.

Според експертите на „Зелени закони“ именно въз основа на това писмо от 2014 г. насам се разрешава влизането в сила на подробни устройствени планове в община Царево без действащ Общ устройствен план, без да се отчита кумулативният ефект от въздействието на всички строежи, и се допуска застрояване на зона А и Б в нарушение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

Отмяната на писмото идва, след като в продължение на години ставаха известни факти за незаконно строителство и неспазване за изискванията за канализация и пречистване на отпадни води. Служебният министър и екипът му през последните месеци дадоха заявки за нова политика в защита на Черноморието с отменяне на предходна заповед за намаляване на площта на защитени дюни край плажа „Смокиня“, както и с начални стъпки по опазване на плажовете „Паша дере“, „Карадере“ и „Корал“ чрез европейската мрежа „Натура 2000“.

Източник: Dnevnik.bg

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!