BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Моцартовият шедьовър „Дон Жуан“ отново на бургаска сцена в петък

Естетичното предизвикателство на досег до посланията на „вечната музика“ – Моцартовият шедьовър в две действия „Дон Жуан“ – една от най-изпълняваните опери в световен мащаб очаква бургазлии на 17 ноември от 19ч. в Държавна опера Бургас.

Зад пулта застава младият маестро, но с внушителна творческа биография – Димитър Косев, главен диригент на Държавна опера – Русе. Той е отличен с престижната награда за принос към българската култура и изкуство „Златно перо“ за 2019 г. Носител е и на наградата „Млад музикант на годината“ за 2020, присъдена от БНР, както и на редица престижни международни и национални награди.

Режисурата на „Дон Жуан“ е на доц. д‐р Александър Текелиев, художник на мащабната постановка е Иван Савов, който през настоящата година приключи земния си път, но творчеството му продължава своя самостоятелен живот.

Диригент на хоровия състав е младият хормайстор Александър Чепанов, който отскоро пое символичната щафета на приемственост в изкуството от Невена Михайлова. Пластиката на оперната постановка е на Гриша Роглев, който също вече не е между нас. Важна роля в изграждането на драматургично-музикалното внушение има и оркестърът на Държавна опера – Бургас, с концертмайстор Ваня Златева.

На сцената на Бургаската опера в петък ще бъде бе разгърната вечната тема за изкушение, прелъстяване, отдаване на греха, падение, възмездие, наказание и изкупление.

Постановката на „Дон Жуан“ не бе представяна повече от три години на бургаска сцена.

Дон Жуан

В ролята на неустоимия чаровник, класически прелъстител с подмолни действия, обслужващи неговите неконтролируеми страсти, вписал в своя  „таен списък“ хиляди завоевания – от невинни девици, до достолепни дами, търсещи мимолетно внимание, ще влезе солистът на Държавна опера – Бургас и артистичен секретар Делян Славов.

В образа на слугата на пословичния прелъстител Дон Жуан – Лепорелло, ще се превъплъти басът Костадин Мечков.

В ролята на Донна Ана, която тъгува за преждевременната загуба на своя обичен баща, убит от Дон Жуан, влиза сопраното Мария Цветкова-Маджарова. Образът на Донна Елвира – бивша любима на Дон Жуан, ще пресъздаде сопраното Нона Кръстникова.

В ролята на Дон Отавио ще се представи тенорът Яни Николов – за него ролята е дебютна.

Образа на красивото и чистосърдечно момиче от народа Церлина – с финес и ювелирна воклана техника, ще изгради младото сопрано Мария Славова /гост/.

В знаковия образ на Командора на спектакъла на „Дон Жуан“ влиза басът Диман Панчев, постигащ силно сценично присъствие и внушение, зрял актьорски подход при изграждането на образа – представен като инструмент на Съдбата, която разпорежда сурово, но справедливо.

В ролята на Мазетто, годеник на Церлина, към която Дон Жуан не крие своите користни подбуди, бургаската публика ще види младия баритон Бранимир Недков, който придава на образа богата емоционалност и яркост.

Афиш

Операта в две действия „Дон Жуан“ е един от върховете в творчеството на гениалния Моцарт и съчетава елементите и внушенията на драматичната и комична опера. „Дон Жуан“ се отличава с динамично сценично действие, изящни музикални теми, арии, дуети и ансамбли, изградените образи са ярки и запомнящи се.

Билети за „Дон Жуан“: на касата на Операта, каса „Часовника“, както и в мрежите на Grabo https://grabo.bg/burgas/don-juan-0qkutu9 и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1383331/performance.html.

The post Моцартовият шедьовър „Дон Жуан“ отново на бургаска сцена в петък first appeared on Burgasnews.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!