BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Най-мощната космическа буря за годината ще удари земята на 20 октомври

Гигантска вълна от слънчева радиация ще покрие Земята. Най-силната и продължителна магнитна буря през последните години ще удари планетата на 20 октомври. Геомагнитното поле ще „треска“ в продължение на девет дни.

Такава прогноза дават специалисти от Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето, FIAN, пише cheltv.ru .

Космическата буря ще започне във вторник, 20 октомври, а пикът й, според астрофизиците, ще бъде на 25-и. Очаква се магнитната буря да достигне нивото на G2.

Слънчеви изригвания. 
Снимка: tesis.lebedev.ru

Петстепенната скала за силата на магнитните бури е въведена в края на 20 век. G2 е относително мека, докато екстремните бури са оценени с G5. Индексът показва интензивността на геомагнитна буря, която засяга магнитното поле на Земята, хората, електротехниката, комуникациите, навигацията.

Най-мощната буря от 1859 г. е призната за цялото време на наблюденията. В научния свят той се нарича „Карингтън събитие“ или „Слънчева супербуря“.

Тогава през септември имаше много черни петна и изригвания на Слънцето. Едно изхвърляне на коронална маса е било такова, че е достигнало Земята за 18 часа.

Частите с нажежаема жичка се разбиха в магнитосферата на нашата планета и предизвикаха полярни сияния по целия свят. След това телеграфите в Европа и Северна Америка спряха да работят.

Учените смятат, че подобни бури се случват средно около веднъж на 500 години.

Слънчеви изригвания 

Магнитните бури през 2020 г. не са толкова мощни, но показват, че активността на Слънцето се увеличава. Експертите на НАСА смятат, че през декември 2019 г. на звездата е започнал нов, 25-и цикъл на слънчева активност.

Какво налага това заключение? Тъмни области започват да се появяват по-често на Слънцето, където плазмената температура е по-ниска от средната на повърхността на космическо тяло, както и коронарните дупки. Около петната постоянно се появяват светкавици.

Изхвърлянията на коронална маса нарушават потока на слънчевите вятърни потоци и причиняват магнитни бури на Земята, които понякога водят до катастрофални резултати, както направиха през 19 век.

Преди няколко дни се появи ново петно ​​на Слънцето. Поставен му е номер AR2776. Освен това астрономите през последните дни наблюдават червено сияние в небето. Необичайни редки сияния и гравитационни вълни бяха забелязани на 12 октомври в Северна Дания.

Магнитни бури 2020. Най-мощната космическа буря за годината ще покрие Земята. 
Снимка: spaceweather.com/Руслан Мерзляков

Сиянието на въздуха се причинява от химични реакции в горните слоеве на атмосферата, когато слънчевият вятър започне да взаимодейства с кислородните атоми. Като правило това се случва на височина 150-500 километра.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!