BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На 27 септември отбелязваме Световният ден на туризма

Световният ден на туризма се отбелязва на 27 септември. Решението за учредяването му влиза в сила през 1980, когато е приет и уставът на Световната организация по туризъм (UNWTO).

Темата на тазгодишното събитие е под надслов „Туризъм за приобщаващ растеж“. Идеята е да погледнем отвъд статистическите данни за туризма и да осъзнаем, че зад всяко число стои реална личност. Всички хора трябва да са част от тази регенерираща способност на туризма, тогава, когато светът започне да се отваря отново и да гледа към бъдещето, казват от министерството.

Тази година фасадата на Националния дворец на културата в София ще светне в оранжево по случай отбелязването на Световния ден на туризма и ще остане осветена през цялата нощ.

За втора поредна година отбелязваме празника във време на световна пандемия, на предизвикателства и на безпрецедентен натиск върху целия туристически сектор, се казва в поздравителния адрес от служебния министър на туризма Стела Балтова.

Въпреки динамичната и труднопрогнозируема среда, можем да кажем, че приключваме летен сезон 2021 с оптимизъм и с надеждата, че жизнеспособността на сектора се възстановява. Само в периода май – 10 септември 2021 г. над 4 млн. туристи предпочетоха нашата красива България, съчетаваща палитра от природни дадености, древно и богато културно-историческо наследство, гостоприемство на хората, лечебна сила и истинско разнообразие на туристическия продукт, изтъква министър Балтова.Тя казва, че 2021 г. е далече по-трудна от 2020 г. за туризма.

С подкрепа от държавата за запазване на работните места и подпомагане на туристическия сектор и чрез истинския професионализъм, посветеност и поет предприемачески риск на българския туристически бизнес, успяхме да възстановим 70 на сто от нивата преди безпрецедентната криза в туризма, причинена от пандемията с COVID-19, които имахме през лятото на 2019 година, отчита министърът и допълва, че е постигнат ръст за летния туризъм също от 70 на сто спрямо 2020.

Очаква ни предизвикателен зимен сезон 2021/2022, но с общи усилия, дисциплина и отдаденост ще осигурим безопасна и здравословна среда, от която зависи успехът ни, допълва министър Балтова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!