BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Несебър отбеляза 148 години от смъртта на Апостола

Днес, на тържествена церемония в Южния парк, Несебър отбеляза 148 години от смъртта на Апостола на свободата – Васил Левски.

Неговият живот, посветен на България, и неговата гибел в името на България – са най-светъл пример за отдаденост на родината! Духът и моралният облик на героя разкриват най-ярките му личностни качества на възрожденски българин, обрекъл се на висшата кауза за спасение на народа и свобода на отечеството. Жизненият му път – кратък но славен, неговата идеология, в центъра на която е поставена саможертвата и гениалната му стратегия и тактика за освобождение без чужда намеса, го издигат като една от колосалните личности в човешката история.

В тържественото честване на годишнината пред паметника на Гения на българската революция в Южния парк на Несебър, участие взеха децата от 4-ти „в“ клас на СУ „Любен Каравелов“ с класен ръководител г-жа Пепа Ганчева.

За делото на Левски, неговите идеали и мъченическата му смърт слово произнесе Златин Чаушев – началник на отдел „Несебър-Световно наследство“ към община Несебър.

Венци и цветя на преклонение, почит и признателност бяха поднесени от името на Община Несебър, ОбС-Несебър, читалище „Яна Лъскова-1905“, граждани и организации.

Паметната дата бе отбелязана с панихида в храма „Успение Богородично“, където отец Петър изпълни традиционната възпоменателна служба за Дякона.

Днес патронния празник на училището си отбелязаха децата от ОУ“Васил Левски“ – Тънково. Гибелта на Апостола бе почетена и възпитаниците  на групите „Морско конче“ и „Слънчице“ при ДГ „Моряче“ – Несебър

The post Несебър отбеляза 148 години от смъртта на Апостола appeared first on zonaburgas.bg.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!