BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Несебър ще кандидатства за 20 млн. лв. по проект за Стария град

Несебърският кмет Николай Димитров е входирал в местния Общински съвет докладна записка за кандидатстване по Приоритетна ос 6 на ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. за комбинирана подкрепа с финансови инструменти и безвъзмездна финансова помощ за проект „Световна недвижима културна ценност –  Старинен град Несебър“. Това съобщиха от морската Община.

Заради уникалните си природни дадености и много добре запазените паметници от различни епохи Старият град в Несебър е класифициран с категория археологически резерват със световно и национално значение, включен в Списъка на паметниците на Световното културно наследство. Това го прави допустим за подпомагане по настоящата процедура, а максимално допустимата стойност на един проект от категория „световно значение“ е 19 558 300 лв.

Община Несебър е разработила и кандидатства с цялостна концепция за реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на Световната недвижима културна ценност – Старинен град Несебър.

Концепцията и обектите включени в нея ще бъдат подложени на широко обществено обсъждане сред гражданите и след приемането и в окончателен вариант и съгласуване от НИНКН ще се пристъпи към кандидатстване пред Финансовия посредник.

Идеята на общинското ръководство е да се обхванат всички паметници на културата, допустими за интервенция, които имат нужда от реставрация и консервация. На този етап изготвената концепция включва 17 обекта. Сред тях са вятърната мелница на провлака, крепостни стени в западната част на полуострова, зоната на известния Амфитеатър и др.

Обектите, с които ще  се кандидатства по програмата, са внимателно избрани на основание изводите и мерките за поддържане, реставрация и консервация, и опазване на ценността от докладите на отговорните институции – НИНКН и МК, както и приоритетите на общинския план за развитие 2014-2020 г., в който са заложени всички конкретни мерки за развитието и управлението на община Несебър.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!