BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Несрин Узун: Листата на ДПС-Бургас сочи сериозна заявка за спечелване на трети мандат в Бургаско

Несрин Узун е роден в село Добра поляна, община Руен. По професия е икономист, доктор по  финанси. Бивш депутат е от ДПС. Той е първият местен водач на листа на партията в Бургаска област за изборите през 2005 година. Какво е мнението му за настоящата листа, на която след близо 20 години отново е първи местен човек? Какво мисли за предстоящите парламентарни избори в пандемия? Интервю на Грамофона нюз с Несрин Узун.

Г-н Узун, как приехте новината, че близо 20 години след като вие бяхте водач на листа на партията, тя отново ще бъде поведена от местно острие. Вчера стана ясно, че първият кандидат-депутат за изборите през април ще е Севим Али.

ДПС-Бургас за първи път от години насам излиза с местен водач, т.е. водач от бургаската организация. След мен водачите на листи за парламентарните избори винаги са били чужди за бургаската организация. При един бърз прочит на листата, така както е представена в момента, могат да се направят следните два извода.

Едното е, че с тази листа Движението за права и свободи осъществява смяна на поколенията в област Бургас, макар първите трима да са от близо 20 години в бургаската организация. От друга страна, което е и по-съществено за мен, с така представената листа от централното ръководство на ДПС правят много сериозна заявка за спечелване на трети мандат в областта.

И в момента има абсолютно всички предпоставки това да се случи. Струва ми се, че като че ли на тези избори избирателят няма да има никакво основание за наказателен вот, нещо, което се случваше през последните 3-4 избори. Това също е много важно да се спомене.

Как може да тълкуваме тази смяна на поколенията, за която говорите?

Първите трима в листата са поне от 20 години в активната политика, което е естествен ход на нещата. Не случайно когато е създавано Движението за права и свободи, е кръстено движение, което означава развитие. За мен това означава и развитие на младите хора, които от 20 години са в партията.

Какво очаквате да направят от бургаската организация по време на кампанията?

Да се включи на пълни обороти, максимална концентрация, абсолютна мобилизация за реализиране на идеите.

Защо според вас през последните години листите в ДПС се водиха от външни, а не от местни лица. Това между другото сега се случва и при много други политически сили?

До 2005 година, когато бях посочен за водач на листа на ДПС в Бургас, нямахме достатъчно подготвени кадри, които да заемат тази позиция. От 2009-2010 г. не съм се занимавам активно с политика и не мога да коментирам, защо оттогава досега водач е бил външен човек.

Според мен причината за спускане на „парашутисти” в продължение на 15 години, може да е била обективна. След 2005 година, вероятно преговорите с областната организация са довели до това да има външни за бургаската организация хора, но тук искам да подчертая, че те не са били външни или чужди за партията.

Според Вас ще има ли нещо по-особено на тези избори конкретно за партията?

По-особеното на предстоящите парламентарни избори  за всички е това, че ще се проведат в условията на пандемия, в условията на нетипична обстановка, на нетипично водене на кампания. В този смисъл предизвикателството пред всички партии е много голямо. За ДПС по-особеното в този случай е, че централното ръководство залага спечелването на трети мандат в Бургас.

Спомняте ли си какви бяха изборите през 2005 година?

Много сложни и много тежки.

Предполагам следите изкъсо политическия живот в страната. Какво е мнението Ви за новите формации, които се появиха на политическата сцена?

Очаквам много пъстър парламент. Поне социологическите проучвания показват това. Съставянето на следващ кабинет ще е доста сложен процес. Може би ще ни напомни 2009 г. или 2013 година, когато също имаше 6 или 7 политически субекта в парламента. Това разбира се предполага само по себе си по-трудно съставяне на кабинет.

Седмица преди избори прави впечатление, че доста от политическите сили, които са били заедно предишни години, сега се разделиха и се обединиха с други. Как ще коментирате тези процеси?

Доста екзотични процеси наблюдавам в тази посока и ще видим в крайна сметка какъв ще е резултатът от тези събирания и разделяния.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!