BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Новият щам по-заразен за децата

Новият щам на коронавируса е по-заразен и поради тази причина той ще инфектира повече хора, в това число и децата,предаде ТАСС.

Агенцията цитира мнението на педиатъра-инфекционист Евгений Тимаков. По неговите думи следващите мутации ще се предават по-лесно, но ще се изкарват в по-лека форма, предава БТА.

„Заобикаляйки имунната защита, вирусът се сдобива с различни нови свойства за по-лесното си разпространение. Така стана с британския вариант на коронавируса, който се оказа по-заразен и порази повече хора. Той ще бъде по-заразен и за децата, за разлика от първичната форма на коронавируса“, заяви Тимаков.

Специалистът изтъкна, че вирусът не е станал по-патогенен. „На него не му е необходимо да убива своя гостоприемник. Вирусът няма интерес от това, а да се размножи и да съществува по-дълго. Поради тази причина следващите мутации ще бъдат с по-облекчена симптоматика при протичането на заболяването, но по-лесно ще се предават“, добави Тимаков.

Повечето мутации се развиват в организма на хора, които дълго боледуват. Това са пациентите с хронични и съпътстващи заболявания. При тях коронавирусът може да се задържи месец или два.

Преди, за да бъдат заразени, хората трябваше да бъдат изложени сравнително по-дълго време на източника на инфекцията. Сега вирусът значитнелно се е видоизменил и циркулират негови различни подвидове, които инфектират с по-малък вирусен товар.

Източник : Днес.бг

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!