BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Няма задържани за банановата пратка с кокаин в Бургас. Прокуратурата му лепна оценка за над 13 млн. лева

Около 170 килограма кокаин е открит в пратка с банани на едно от бургаските пристанища, съобщи на брифинг окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Количеството открити наркотици е безпрецедентно, като по информация на прокуратурата, стойността му е близо 7 млн. долара. По данни на Агенция „Митници“ корабът, акостирал в Бургас е пътувал към страната ни от Еквадор. По цени на свободния пазар, един килограм от открития в Бургас кокаин е около 40 000 долара. Подобно количество е безпрецедентно за Бургас. такова количество не е установявано и залавяно. По цени на свободния пазар 1 кг от кокаина е около 40 000 долара или близо 6,8 млн. долара“, каза на брифинг окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

„Служители на място са селектирали няколко контейнера за проверка, които са съдържали банани. След проучване на 3 от контейнерите са забелязани подозрителни зони. Общото количество, което е открито, е в 150 пакета“, посочи Стефан Бакалов, началник на отдел за борба с наркотрафика към Агенция „Митници“.

Контейнерите са пристигнали в страната ни от Еквадор по маршрут през Панама и Малта.  Към момента се извършват издирвателни съвместни издирвателни действия, заедно със силите на Гранична полиция. Вече е образувано досъдебно производство по случая. Предстои да се установи дали кокаинът е предназначен за вътрешния пазар или за чужбина. Елка Добрикова, наблюдаващ прокурор допълни, че предстоят редица процесуални действия, а санкцията, която грози трафикантите е до 15 години затвор и глоба до 200 000 лева. От думите на Лъчезар Момчев, директор на регионална дирекция Гранична полиция стана ясно, че към момента няма задържани лица, продължават издирвателните мероприятия.

Вносител на плодовете е българско търговско дружество. На този етап не е установена съпричастността на фирмата или на служителите към трафика. 

The post Няма задържани за банановата пратка с кокаин в Бургас. Прокуратурата му лепна оценка за над 13 млн. лева appeared first on zonaburgas.bg.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!