BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Няма нарушение на пътя за природната забележителност Докузак

Пътят до природната забележителност в Странджа, водопадът Докузак, не е разрушен. Това съобщи пред Грамофона нюз директорът на Държавно горско стопанство Малко Търново инж. Илия Янгьозов.

Вчера той и експерти по горите назначиха проверка заради публикация във фейсбук. В нея лесовъдът със солиден опит в горите инж. Дико Патронов обясни, че пътят до Докузак е разрушен с едно невероятно сечище, в противоречие с изискванията заложени в стопанския план за опазване на горските маршрути и защитени обекти.

Пред екипа ни инж. Янгьозов категорично отрече на мястото да има нерегламентирано сечище. И внесе повече яснота по случая. „По лесоустройствен план от 2018 г. имаме постепенно котловинна сеч, извършена през изминалата година. Тя е изведена и там има само материали, които се извозват. Повечето са иглолистни. По-навътре има малки коловози, които обаче по никакъв начин не пречат на туристите.

До края на месец март ще се постараем да я извозим, за да не пречим на хората, които са решили да дойдат в района”, разясни инж. Янгьозов. По думите му стопанството е предвидило и средства за цялостно преминаване по пътя „Черешата – Докузак”. В края на март, началото на април цялата отсечка ще бъде пригладена.

„Хората трябва да разберат, че единственият начин да се стопанисва една гора, това е чрез правилно планувана и изведена сеч. Давам Ви пример с овощните дръвчета. Тяхното стопанисване се осъществява чрез рязане. Имайте предвид, че всяко едно сечище изглежда като рана в началото. Това обаче е нормално. След две години, когато природата ще даде всичко от себе си, за да се възстанови там, тогава е интересното и тогава ще се види, какво сме искали да покажем”, допълни Янгьозов.

„Една от грешките ни в миналото е това, че изглежда не сме обяснили достатъчно на хората каква е нашата работа и те не знаят точно каква е целта ни в гората. През последните десет години правим различни мероприятия през Седмицата на гората, брифинги, презентации по училища, за да може още от деца те да разберат какво е естеството и идеята на нашата работа”, завърши Илия Янгьозов.

Снимка: Дико Патронов/Фейсбук

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!