BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Обвинените в шпионаж се изправят пред Военния съд

Два съдебни състава на военния съд в София решават дали да оставят в ареста петима от групата за шпионаж в полза на Русия, разбита преди няколко дни. При акцията бяха задържани шестима, но един от тях направил самопризнания и затова е с парична гаранция.

Заседанията на военните съдии ще вървят успоредно, а за всеки един от задържаните ще има отделно произнасяне.

Исканията за задържане в съда са постъпили в 6.26ч. тази сутрин. Сред задържаните са и заместник-директора на Дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ в МО и шефът на регистратурата за класифицирана информация в парламента. Заседанията ще са при закрити врата, заради секретността на документите.

Първото заседание беше насрочено за 11 часа.

Ръководител на групата, според прокуратурата, бил бивш ръководен кадър на военното разузнаване – Иван Илиев, обучаван у нас, а след това и в ГРУ в Москва. Той имал за задача да изгради нелегална агентурна мрежа. Вербувал лица, които имали достъп до класифицирана информация, свързана с НАТО и ЕС.

Част от групата била жена му, с двойно гражданство – руско и българско. Била посредник между мъжа си и служител на руското посолство, предавала документни и пари. Документирани са нейни посещения в руското посолство, където се ползвала с авторитет, каза преди дни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Максималната присъда е доживотен затвор, в случай че съдът признае вината им.

Източник : Дарик

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!