BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ОбС прие декларация срещу фалшивите новини заради проекта за подземен паркинг до х-л „България“

Декларация срещу разпространяването на фалшиви новини в Община Бургас бе приета днес от местния парламент. Основна причина за нея стана инвестиционното предложение за изграждането на подземен паркинг до х-л „България“. Според мнозинството съветници, политици се възползвали от темата и започвали да разпространяват фалшиви новини, които пък след това били подхващани от медиите.

В декларацията се посочва, че с наближаването на парламентарните избори фалшивите новини в Бургас зачестявали.

Ето типичен пример за фалшива новина: „община Бургас се готви да разреши на собствениците на х-л „България“ да разрушат част от историческия център на Бургас“. Нищо такова не се готви да направи община Бургас. Има искане от страна на собственика на хотела за изграждането на подземен паркинг под градинката до хотела, на ОЕСУТ е представен проект, по който има положително становище, защото отговаря на законовите изисквания, но ОЕСУТ не е органа, който може да взима решения за реализирането на такива проекти. Такива правомощия са само и единствено в правомощията на Общински съвет„, се пише в декларацията.

След нейното прочитане Константин Бачийски от ПП СЕК коментира, че ОбС не е мястото, където трябва да се дебатира всяка една новина в медиите. „Ако някой се чувства засегнат, то има ред да си търсят правата по законов ред. Нека не правим преглед на печата„, каза той.

Георги Дракалиев отговори, че новината се разпространява от политици, а медиите само отразяват случващото се. Според него мълчанието по темата значило съгласие и трябвало да се вземе отношение още сега.

Тази декларация звучи като една защита на общински съвет към администрацията. Ние казваме едва ли не, че всяка новина по темата ще е фалшива. Времето ще покаже каква е истината по темата„, сподели Живко Табаков.

Веселин Пренеров от ГЕРБ каза от своя страна, че през последните дни Бургас бил залят една фалшиви новина по темата с подземния паркинг.

Това е информационен вирус, който вече заразява целия свят. За съжаление много хора се доверяват на тези измислици„, заяви той.

Материалът ОбС прие декларация срещу фалшивите новини заради проекта за подземен паркинг до х-л „България“ е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!