BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общинският съвет в Бургас прие Бюджет 2021

След близо час дебати, общинските съветници в Бургас приеха бюджета за 2021 година. Групата на БСП обяви предварително, че няма да подкрепи проекта, тъй като според социалистите в него липсват мерки за справяне с последиците от ковид кризата. Йордан Георгиев от БСП все пак похвали свършеното от администрацията, но допълни, че ще се съобрази с решението на съпартийците си и гласува „въздържал се“.

Колегата му Христо Панайотов пък обяви, че бюджетът на Бургас е повлиян от предстоящите парламентарни избори. Според него е необходимо икономическите мерки за справяне с ковид кризата да са приоритет. Мерки за подпомагането на малкия и среден бизнес обаче нямало, отбеляза Панайотов. Той поиска и реална помощ за младите семейства с малки деца.

Съветниците от ГЕРБ контрираха, че колегите им от БСП се увличат по политическо говорене. За Иван Гавраилов бюджетът ясно очертава визията за развитие на града.

Здравеопазване, образование и социални дейности са основните приоритети в Бюджет 2021, обясни кметът Димитър Николов. Той го определи като консервативен, но подчерта, че годината ще бъде подчинена на възстановяването и големите проекти трябва да отстъпят пред най-необходимите. Рамката на бюджета е 323 млн. лева.

„Основната цел на бюджет 2021 е да гарантира здравеопазването, социалните услуги, образованието, поддържането на базисната инфраструктура и инвестициите в индустриалните терени. Той осигурява стабилността на общината и е с осигурен резерв, който да бъде използван при евентуален бъдещ пик на пандемията.

За разлика от други общини, които компенсират намалените приходи с увеличаване на местните данъци и такси, ние ще ги запазим на същите нива“, коментира Димитър Николов и допълни, че и през 2021 година ще продължат важните инвестиции– в здравеопазването чрез строителството на нов хирургичен център за Онкодиспансера, ремонт на общинските здравни заведения, подпомагане на болниците и закупуване на медицинска апаратура.

„Няма да спрем и с инвестициите в образованието, в бургаските училища и иновативното обучение, защото това е важно за всички ни.

Ще отделим и специално внимание на междублоковите пространства. Гарантирани са и средствата за култура и спорт, както и за всички важни за развитието на града сфери.

Годината ще е трудна, но не и безнадеждна! Бургас има силите и възможностите да се възстанови бързо и да продължи своето развитие“, коментира още Николов.

По-рано днес част от общинските съветници се обявиха срещу онлайн заседанието, тъй като бюджетът е най-важният документ за Бургас. От Движение България на гражданите обявиха, че в документа има пропуски, но въпреки това го подкрепиха. Бюджетът на Бургас беше приет с гласовете на 42-ма съветници, шестима гласуваха „против“, а един „въздържал се“.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!