BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общински съветници от БСП с призив за засаждане на повече дървета

Те застават зад инициативата на Гората.бг – Засаждаме бъдеще

Общинските съветници от БСП-Бургас Васил Иванов и Христо Панайотов застават зад инициативата на Гората.бг – Засаждаме бъдеще, която цели облагородяването на градските райони чрез засаждане на дървета.

Двамата съветници са входирали докладна записка, с която призовават своите колеги от Общинския съвет да подкрепят инициативата, съобщиха от БСП-Бургас.

„Един от основните проблеми на община Бургас е лошото качество на атмосферния въздух. За съжаление през последните години наблюдаваме продължителни периоди на суша, както и такива на обилни валежи и  наводнения, породени от изсичането на горите и повишеното ниво на парникови газове.

Точно затова считаме, че трябва да сме социално отговорни и да се възползваме максимално от подобни инициативи, които не натоварват бюджета на Община Бургас, които имат възпитателен характер и най-важното – оставят нещо за поколенията“, пишат Васил Иванов и Христо Панайотов.

До момента, благодарение на инициативата, са засадени над 1 милион дървета в цяла България и предстоят да бъдат засадени още стотици хиляди дървета и през тази година. За целта през месец март от инициативната гражданска група ще изпратят писма, с които ще предложат на всички общини в България да получат безвъзмездно дръвчета от над 12 дървесни вида – липи, явори, дъбове, кестени, кедри, смърч и др.

Също така организаторите поемат ангажимента да осигурят посадъчен материал, инструменти за садене, както и доброволци, които да се включат в кампанията. От Община Бургас се изисква само да посочи терен или терени, където да се озелени, като това включва местност край града, парк или в градска среда.

„От проведен разговор с организаторите установихме, че до този момент Община Бургас не е взела участие в нито едно от предходните три събития. Смятаме, че през тази година не трябва да пропускаме отдалата се възможност и трябва да бъдем активната страна. В тази връзка искаме да приканим и повече граждани, както и другите общини в страната, да прегърнат благородната инициатива“, споделят общинските съветници.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!