BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Обявиха две от заглавията в афиша на „София филм фест на брега“

Два от българските филми в афиша на „София филм фест на брега“ вече са известни. Единият е „Сестра“ на режисьора Светла Цоцоркова. Второто българско заглавие е „Бащата“ на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, съобщиха от Община Бургас.

Световната премиера на „Сестра“ е на фестивала в Сан Себастиан, в програмата „Нови режисьори“, където филмът е отличен със специален диплом. Веднага след наградата филмът е купен за разпространение в Китай и Франция. Десет дни по-късно получава приза за операторско майсторство на фестивала „Златна роза“ във Варна за работата на Веселин Христов. Още десет дни по-късно – наградата на младежкото жури на ФИПРЕССИ на фестивала във Варшава. През следващите седмици „Сестра“ получава голямата награда в Скопие на фестивала Cinedays и голямата награда за най-добър филм на фестивала в Котбус – Германия.

„Бащата“ спечели едно от най-високите отличия в историята на българското кино – „Кристален глобус“ за най-добър филм в Карлови Вари през 2019 г. Освен това лентата триумфира и на фестивала на българското игрално кино във Варна със „Златна роза“ за най-добър филм, с наградата за сценарий – за оригинална драматургия и ярки персонажи, с наградата за мъжка роля, присъдена на Иван Бърнев и Иван Славов – за оригинална интерпретация на персонажите и убедително взаимодействие. „Бащата“ спечели и голямата награда на фестивала в Тирана, наградата за режисура и наградата на публиката в Сахалин, Русия, както и наградата за най-добър филм, наградата на младежкото жури и на критиката на филмовия фестивал в Арас, Франция.

Осемнайстото издание на „София филм фест на брега“ ще се проведе от 14 до 22 март тази година в Общинско кино „АБ“ в сградата на театър „Адриана Будевска“. Началото за първи път ще бъде в събота от 19 часа.

Два от общо 18-те филма от афиша на фестивала ще получат наградата на Община Бургас – статуетка „Сребриста чайка“ на художника Никола Станчев. Първият приз ще бъде връчен от журито с председател проф. Георги Дюлгеров и членове Диана Саватева, Борислав Чакринов, Лорис Мануелян, Мария Бенчева, Христо Димитров-Хиндо, Стефани Райчева, Слави Георгиев и Александра Ингилизова.

Втората „Сребриста чайка“ се връчва като награда на публиката. Тя се присъжда на филма, получил най-висока оценка от зрителите, които гласуват след всяка прожекция по шестобалната система.

За втора година ще се проведе киноклас, воден от режисьора Надежда Косева. В него всеки един от участниците отново ще има възможността да режисира, снима и монтира своя интерпретация на епизод от български филм.

Участниците, завършили най-успешно кинокласа, ще бъдат новите членове на младежкото жури, което гледа и оценява късометражните филми от програмата. Фаворитът ще получи Наградата на областния управител – грамота и златен плакет.

Още един от късометражните филми ще получи награда на Зонта Клуб Бургас в размер на 1000 лв. Той ще бъде обявен от журито с председател проф. Георги Дюлгеров. Наградата се връчва за трета година.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!