BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Обявиха нови дати за матурите. Засега те ще са на 30 май и1 юни

Матурите на двадесетокласниците най-вероятно ще се проведат на 30 май и 1 юни. Това ще се случи, ако учебните занятия в клас се възстановят на 14 май, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев. Той уточни, че и раздаването на дипломите ще се изместни с около 10 дни.

В същото време се водят постоянни разговори с обравателните министри в Европейския съюз и най-вероятно в цяла Европа университетите ще изместят кампаниите си по прием. „Ако има висше училище, което не промени приемните си дати, ние сме готови да раздадем и по-рано дипломите“, обясни министър Вълчев. На този етап няма необходимост от отпадането на националното външно оценяване за 4 и 10 клас, уточни министърът.

Той отново заяви, че в изпитния материал ще попаднат само теми, които са били взети от абсолютно всички училища в страната.

„Ще се съобразим и с най-изостаналите“, допълни министърът и уточни, че ако завръщането на децата в клас се забави, може и да отпадне това оценяване. Самата философия на НВО ще бъде по-различна. Тази година ще се гледа повече не научения материал, а възможностите на децата да четат, разбират и интерпретират.

„Трябват ни четящи и мислещи деца, а не просто заучаващи материала.“ Кирил Вълчев допълни, че има реална възможност, последните модули от учебните програми да отпаднат.

Има вариант и училищата в страната да завършат по различно време, защото при електронното обучение няма единна организация и в края на учебната година на места ще се наложи наваксване на пропуснатия задължителен материал. Обмисля се и възможност през юни децата да учат и в събота.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!