BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Окръжен съд – Бургас и Районен съд – Бургас в стремеж за доброволно разрешаване на спорове

Административните ръководители – председатели на бургаските Окръжен и Районен съд, съдия Росица Темелкова и съдия Евгени Узунов, проведоха работна среща с медиаторите от Центъра за медиация и спогодби към двата съда. Акцент на разговорите бе, как да се постигат споразумения между спорещите страни без влизане в съдебните зали.

Медиацията е алтернативен способ, който двата съда предоставят като възможност на участниците в съдебните процеси.

Формирането на култура на общуване чрез ефективна комуникация за мирно разрешаване на спорове, по пътя на споразумението, така че страните сами да осъзнаят приоритетите си и да вземат самостоятелно решение е другата цел на разработената и прилаганата от двата съда програма.

„В много случаи медиацията се оказва по-подходящият начин за разрешаването на конфликти, тъй като води до доброволно съблюдаване на правото, което намира своето обяснение в психиката на човека“, убедени са двамата председатели на Окръжен и Районен съд – Бургас.

Съдебната програма за медиация в Окръжен и Районен съд – Бургас предоставя информация на страните за възможността да разрешат спора си по доброволен начин чрез процедура по медиация; осигурява съдействие от страна на квалифициран съдебен служител – координатор на място в Съдебната палата, който отговаря на въпроси и запитвания във връзка с услугите и възможностите, предоставяни от съдебната програма за медиация.

Центърът за медиация и спогодби към двата съда се помещава в Съдебната палата, което може да се ползва безплатно за провеждане на срещи между страните и медиаторите към Центъра.

Материалът Окръжен съд – Бургас и Районен съд – Бургас в стремеж за доброволно разрешаване на спорове е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!