BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Опасният чар на Бачийски не подейства в Правната комисия. Превръща ли „Росенец“ ОбС в заложник на политически амбиции?

Над час и половина продължиха дебатите в Правната комисия към Общински съвет относно докладната записка на Константин Бачийски от ПП СЕК, с която той иска да се отмени част 3 от Решението на ОбС от април месец, касаеща казуса с пътя в парк „Росенец“.

Безпрецедентно всички представители в комисията от ГЕРБ, БСП, СДС и ДСБ изразиха негативното си мнение към предложението на Бачийски. Председателят на комисията Иво Баев и членовете Георги Дракалиев, Калояна Живкова и Станимир Апостолов бяха категорични, че докладната на колегата им от СЕК е незаконосъобразна и зад нея стоят политически амбиции.

Има правни мотиви, по мое предложение, докладната да бъде върната обратно по компетентност на кмета. Той има право да я върне за ново решение по целесъобразност или незаконосъобразност. Тогава Общински съвет може да реши и да я разгледа. Това е единственият законов способ ОбС да си отмени решението. Докладната на г-н Бачийски е политическа декларация , която не съдържа никакви правни основания и аргументи. Тя е незаконосъобразна, внесена за втори път, абсолютна еднаква с тази от преди два месеца, която не бе приета пак заради незаконосъобразност. Ако след месец докладната пак влезе със същите мотиви, то ще предложа г-н Бачийски да се прегледа„, заяви Баев.

Бачийски изрази несъгласието си с казаното и отвърна, че когато докладната не е препратена на администрацията или не е върната на вносителя, дори да не е подкрепена на правна комисия, то тя трябва да влезе в дневния ред на предстоящото заседание на ОбС.

Според мен ще влезе. Това, че няма правно основание не е вярно. Ако предложението ми не влезе, то това значи, че някой допуска нарушение на правните норми и иска да защити незаконосъобразността. На предходното заседание е допуснато отмяна на решението по докладна на зам.-кмета Йорданка Ананиева. Правният ред е един и същ. На администрацията докладната е допусната за разглеждане на сесията, където бе оттеглена, но явно е стигнала до зала„, заяви той.

От администрацията контрираха в лицето на Божидар Кънчев, главен секретар на Община Бургас. Той бе категоричен, че няма място за абсолютно никакво сравнение между докладните на Бачийски и Ананиева.

Няма основание, защото Общински съвет е политически орган, конституиран по законния ред, който е в системата на органите за изпълнителната власт. Този орган, в рамките на своите правомощия и в случаи, изрично предвидени в закона, действа и като административен такъв. Решението, за което г-н Бачийски говори, е точно такова, взето от такъв административен орган – за одобряване на ПУП. Случаят с г-жа Ананиева е за едно тривиално решение, с което се отпуска финансова помощ на нуждаещо се лице. За съжаление след одобряването на докладната, лицето е починало. По някакви съображения някой е решил, че решението на ОбС може да бъде отменено. Това абсолютно не е необходимо, защото правото на финансовото подпомагане е лично и със смъртта на лицето вече не може да се претендира към решението„, заяви Кънчев.

Самият Бачийски пък изрази позитивизъм и очаква подкрепа от общинските съветници за докладната си. Той сподели, че след заседанието през април месец, част от колегите му са казали, че са се объркали и не са разбрали какво точно гласуват. Според него докладната била вкарана извънредно и много хора не са успели да се подготвят по нея.

Не е вярно това, което казва общинската администрация, че ако докладната бъде отменена, то няма да се случи канализацията в Ченгене скеле. Това са две различни неща. Вече има обявена поръчка за избор на изпълнител. Случващото се около сараите все още е в съдебен спор. Етапите са отделни. Те са общо 4 – 1-ви и 2-ри са изпълнени, за 3-ти има обществена поръчка, а частта със сараите е 2А. Предложението ми е пътят да бъде запазен и по него да всички български граждани да достигнат плажната ивица„, продължи Бачийски.

Председателят на Правната комисия Иво Баев пък сравни Бачийски с героя на Тодор Колев от българската филмова класика „Опасен чар“.

Г-н Бачийски има професионални качества, но има едно опасно такова – опасен чар. С този си опасен чар той от десетина дни обикаля различни политици или желаещи да влязат в политиката като Мая Манолова, Христо Иванов, Иво Мирчев, Слави Трифонов и други, сред които може да е и Васил Божков. Явно г-н Бачийски е успял да стигне и до колега ми Димитър Найденов. Може би причината е опит по обиколен начин да бъда очарован и аз„, каза Баев.

Общинският съветник от БСП Павел Маринов пък бе още по безпощаден в критиките си към Бачийски.

Не мога да приема, че политическите амбиции на някои хора могат да се преплитат с обществения интерес. Въпросната докладна, която е приета преди месеци, е в интерес на много повече хора, отколкото са лицата, които протестират срещу това решение. Всяко едно подобно решение, било то за Росенец или нещо друго, може да доведе до конфликти. Нашата работа не е създаваме конфликти, а да ги решаваме. Защо никой не говори за рибарите? Защо никой не иска тяхното мнение? С тази докладна г-н Бачийски превръща в заложник ОбС на собствените си политически амбиции. Отмяната ще засегне съдбата на много хора, а цената ще бъде политическа. Явно г-н Бачийски това не го интересува. Има други начини да се заяви политическа позиция. Не случайно само определи хора бяха търсени по този казус. Против съм незаконосъобразна докладна да бъде входирана с цел политически дивидент„, коментира бившият областен управител.

Вносителите много добре знаят, че докладната им записка не е законосъобразна. Те са наясно, защо вдигат този шум около приетото решение. Смятам, че Общински съвет трябва спазва законите и да търси обществения интерес„, заяви от своя страна Калояна Живкова от ГЕРБ.

Материалът Опасният чар на Бачийски не подейства в Правната комисия. Превръща ли „Росенец“ ОбС в заложник на политически амбиции? е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!