BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Опитен лекар разкрива пред Мисис Бургас 2020 кои изследвания са ключа за женско здраве и красота

Кои хормони трябва да се изследват  при покачване на килограми, проблеми с косата или при планиране на бременност? Д-р Марта Райкова от лаборатория „ЛИНА” отговаря на въпросите на известния фитнес треньор и най-красива омъжена жена в  Бургас София Мазуренко

Фитнес треньорът  и диетолог София Мазуренко, която стана най-красивата омъжена жена на Бургас за 2020 година, разкрива в своя Youtube канал как половите хормони и щитовидната жлеза влияят на женското здраве и красота. Нежната София гостува в Медицинска лаборатория „ЛИНА”, където разговаря с д-р Марта Райкова. Освен специалист по клинична лаборатория, д-р Райкова е един от малкото действащи клинични имунолози в град Бургас.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=y34_i8Vmr8c?feature=oembed&w=500&h=281]

„Главната цел на това видео е да накара хората да разберат, че винаги е по-лесно да предотвратят болестта, да ѝ обърнат внимание в началото на проявлението ѝ и да я лекуват в ранен стадий, отколкото да чакат, да отлагат прегледи, изследвания и след това да се лекуват с години, а може дори да стигнат и до неизлечимо състояние”, обяснява собственичката на студио „София”.

Според  д-р Райкова  профилактичните изследвания трябва да се извършват два пъти в годината и да включват: пълна кръвна картина, биохимия –  изследвания, свързани с функцията на сърцето, черния дроб и бъбреците, Витамин D, витамин B12 и фолиева киселина.

„Те са изключително важни, за да може организмът да функционира пълноценно. Според мен е необходимо  на всеки 6 месеца да се изследва и хормонът на щитовидната жлеза TSH, защото той се включва в редица процеси и в обмяната на веществата. Много често нарушаването във функцията на TSH протича безсимптомно, доста коварно, и чак след 10 години се появяват симптоми, като един от тях може да е проблем със забременяването”, заявява д-р Райкова.

Нарушенията в менструалния цикъл, неуспешни опити за забременяване, спонтанни аборти или предменопауза са показания за проследяването на нивата на половите хормони.

„Много жени казват: „Нищо ми няма, но пълнея”. Това е симптом, че е настъпило патологично нарушение в организма и трябва да се установи какво е. Може да се случи и обратното – отслабване без видима причина. Други симптоми, които да не пренебрегваме, са сутрешна подпухналост и капене на косата, от което се оплакват много жени, честа умора или безсъние. Това са алармиращи признаци, които означават, че трябва да потърсим лекарска помощ и да направим изследвания”, обяснява специалистът.

Д-р Райкова споделя и кои са хормоните, имащи пряка връзка с менструалния цикъл, овулацията и протичането на бременността.

„Прогестеронът, естрогенът, фоликулостимулиращият хормон (FSH) и  лутеинизиращият  хормон имат отношение към регулирането на менструалния цикъл и овулацията. Те влияят  на износването на плода и правилното протичане на бременносттa”, заявява д-р Райкова.

Високите нива на пролактин водят до липса на овулация и оттам жените или имат нарушение в менструалния цикъл или не могат да забременеят. Той се покачва в резултат на някакъв патологичен процес или заради стрес.

Половите хормони се изследват в точно определени дни, защото  тяхното ниво не е постоянно и търпи промени. Прогестеронът се изследва на 21-ия ден, като се отброява от първия ден на последната менструация.  А фоликулостимулиращият хормон, лутеинизиращият  хормон и естрогенът от 3-ти до 5-и ден на менструалния цикъл.

„Моят съвет е освен Витамин D,  витамините от група B и фолиева киселина, които имат отношение към развитието на плода, бъдещите майки да правят и TORCH скрининг. Медицинска лаборатория „ЛИНА” предлага този комплекс от изследвания, който включва  токсоплазмоза, рубеола, цитомегаловирус и херпес вирус симплекс. Препоръчително е да се извършва преди  забременяване, защото понякога се установява активна инфекция и жената трябва да  изчака тя да премине”, казва д-р Райкова.

Тя  е категорична, че за да бъдат пациентите спокойни, е необходимо да се изследват  в сертифицирани лаборатории, каквато е  „ЛИНА”. Тя има сертификати за външен и вътрешен качествен контрол.

Мисис Бургас 2020 София Мазуренко лично разгледа лаборатория „ЛИНА” и направи изследванията, които са важни за женското здраве и красота.

The post Опитен лекар разкрива пред Мисис Бургас 2020 кои изследвания са ключа за женско здраве и красота appeared first on zonaburgas.bg.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!