BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Оставка на комисар Сотиров заради напрежението в Росенец. Втора вълна плажуващи 5 км пеш към плажа

Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на директора на ОД на МВР в Бургас ст. комисар Радослав Сотиров.

Комисор Сотиров с бялата риза вляво
Комисар Сотиров с бялата риза вляво

Това съобщи по време на брифинг министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Причината е напрежението в парк „Росенец“, където днес група протестиращи не бяха допускани до плажа.

„На „Росенец“ имаше напрежение, задържани лица имаше, но те са освободени с протоколи да не нарушават обществения ред и да няма агресия. По настояване на премиера, ще искаме оставката на директора на МВР Бургас“, посочи Маринов.

Той обясни, че този акт за искане на оставка е заради не задоволителния резултат при организацията на протестните действия днес.

„За да няма напрежение и да покажем, че сме направили всичко възможно да опазим всички, когато има и частни имоти и общински, две протестиращи групи, ситуацията е сложна“, посочи Маринов.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=MyEaOTGYVl0?feature=oembed&w=640&h=360]

 

Репортер на BurgasNews предаде, че втора вълна плажуващи се присъединява към протеста в Росенец. Поради това, че движението на коли от хижа „Странджа“ е спряно, хората оставят автомобилите и вървят пеш до плажа. Разстоянието е 5 км. Много от тях са с децата си.

От хората с шапки на ДПС научихме, са много от тях са били подведени. Казано им е, че ще ги водят на плаж и те тръгнали, като бил изготвен и списък. Като видели къде ги водят, се опитали да се върнат, но не успели. Първите групи са пристигнали още в два след полунощ. През полицейския кордон преминаваха, показвайки лични карти и членски на ДПС..

Автобуси и коли са докарали 4 500 души от Кърджалийско, Хасковско, Благоевградско, Смолянско, Добричко, Разградско.

Освен това премиерът Бойко Борисов призова изпълняващият длъжността в момента началник на Националната служба за охрана да свика незабавно, още днес, комисията по член 23 от Закона за НСО, която преценява нуждата и обхвата на охранявани лица по смисъла на Закона за НСО. Премиерът разпореди главният секретар на МВР и председателят на ДАНС да приемат участие в заседанието днес.

Освен това премиерът Бойко Борисов настоява главният секретар на МВР и председателят на ДАНС да гласуват „за“ свалянето на охраната на охраняваните лица Ахмед Доган и Делян Пеевски. Това вече беше поискано преди дни и от президента Радев.

Материалът Оставка на комисар Сотиров заради напрежението в Росенец. Втора вълна плажуващи 5 км пеш към плажа е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!