BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Остров Св. св. Кирик и Юлита ще се превърне в световен център на изкуствата – Лувъра на Балканите

Остров  Св. св. Кирик и Юлита в Созопол ще се превърне в световен център на изкуствата – Лувър на Балканите. Това заяви днес в античния град министърът на културата Боил Банов.

Той пристигна с представители на Френската агенция за музеите, френското посолство у нас, Френския институт и Посолството на ОАЕ в България. В следващите 6 месеца ще бъде изготвен проект, но кога ще бъде изпълнен, министърът не уточни. Все още не може да се каже и колко ще струва новият музей.

Боил Банов
Днешният ден е най-щастливият за мен

„Създаването на световния център цели утвърждаване на страната ни като водещ фактор в междукултурния диалог с различни страни по света и включването в част от мрежата, свързваща Музея „Лувър“ в Париж и музея „Лувър“ в Абу Даби”, обясни министър Банов.

Идеята за превръщането на острова в световен център на изкуствата не е нова. Подобни намерения се обсъждат от няколко години. Според Банов обаче, това е първото посещение с представители на Френската агенция за музеите, френското посолство у нас, Френския институт и Посолството на ОАЕ в България. Техни специалисти ще изготвят проекта и финансовата му рамка. Пари ще се търсят както от партньорите, така и от националния ни бюджет и от европроекти.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=mjJvMijh05A?feature=oembed&w=640&h=360]

Центърът ще включва пространство за представяне на културното наследство, място за творчество и обмен на културни и творчески проекти.

Предишният кмет на Созопол Панайот Рейзи искаше да превърне бившето военно училище в казино с паркинг. Министър Банов заяви, че лично е попречил на такава идея.

Днес на срещата на делегацията с медиите не присъства настоящият кмет Тихомир Янакиев. Министърът не обясни защо той не е уведомен за посещението на важните гости, но обеща да го запознае с намеренията на министерството спрямо културния паметник.

На острова има и археология, за която Банов каза, че ще бъде запазена. Ще се мисли и за възстановяването на статуята на Аполон, която е била на това място в античността. Министърът заяви, че днешният ден е най-щастливия в 7-годишното му присъствие в управлението на България.

Остров Св. Кирик
Така изглежда островът сега

През 2007 г., с решение на Министерски съвет, островът е иззет от Министерството на отбраната и е прехвърлен на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Причината е една идея, според която Св. св. Кирик и Юлита трябва да се превърне в туристическа атракция.

Три години по-късно, правителството за пореден път сменя собственика на Св. св. Кирик и Юлита. Този път островът е предоставен за стопанисване на Министерството на културата. Този път с нова идея – там ще е най-големия Музей на подводната археология. Пари за пореден път не бяха намерени.

Сега е наред трета идея – островът да се превърне в част от артистичната мрежа, свързваща „Лувъра” в Париж и „Лувъра” в Абу Даби. Днешната среща дава надежда, че този път пари може да се намерят.

Абу даби
Така изглежда Лувърът в Абу Даби

Музеят на Лувъра в Абу Даби също е разположен на остров

Споразумението за филиала на „Лувъра” в Абу Даби е подписано през 2007 година. За целта Франция получава над 1 млрд. евро. В тази сума се включва не само правото за ползване на марката „Лувър” за срок от 30 години и шест месеца, но и сериозна логистична подкрепа от страна на Франция – над 300 картини под наем плюс доста  експерти, които да се грижат за безценните творби.

Музеят е разположен върху изкуствения остров Саадият в предградията на Абу Даби. За строителството му са били похарчени около 600 млн. евро.

Филиалът на Лувъра разполага с 23 галерии, в които са изложени над 600 произведения на изкуството от различни епохи и цивилизации. Автор на проекта е световноизвестният архитект Жан Новел.

Филиалът на Лувъра в Абу Даби е разположен под огромен стъклен купол, тежащ 7500 тона. Толкова е и теглото на Айфеловата кула.

Любопитното е, че на това място, където е разположен новият музей в ОАЕ в близките години ще бъдат открити за посетители още два културни обекта – филиалът на американския музей „Гугенхайм“ и Националният исторически музей.

Материалът Остров Св. св. Кирик и Юлита ще се превърне в световен център на изкуствата – Лувъра на Балканите е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!