BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Отварят заведенията на 50% при спад на заболелите

Заведенията отварят на 50% от капацитета си при спад на заболелите. Това предложение направи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в ефира на БНТ. Очаква се то да бъде обсъдено от Националния оперативен щаб в края на месец януари. Задължително условие остава осигуряването на 1,5 метра дистанция между масите в обектите и дезинфекцията.

По отношение на хванатите в нарушение заведения през уикенда, Николова коментира, че те поставят петно върху целия бранш и ще бъдат санкционирани по вече установения ред. 

Тя допълни, че нивата на безработица са в размер на 6,7 %

и отбелязват лек ръст спрямо миналогодишните. Най-сериозно засегнати остават в сектор хотелиерство, тъй като много от местата за настанява останаха празни. Характерни за настоящия зимен сезон също са ваканциите в малките семейни хотели и къщи за гости, интерес има и към СПА дестинациите. Резервациите за ски сезона са между 35-40 на сто. Към момента запълнени почти наполовина са Чепеларе и Пампорово, сериозен отлив на туристи обаче се наблюдава в Банско, където традиционно разчитат на чуждестранните гости за запълване на по-големите места за настаняване. Освен българи в смолянска област има гърци и македонци, не липсват заявки и от украинци и турци. Британският пазар обаче остава ограничен.

Като най-успешна мярка в подкрепа на бизнеса бе посочена 80:20 – по данни на бранша тя е спасила от фалит повече от 70% от сектора.

„По мерките за заетостта за изплатени над 300 млн. лв. „, категорична бе Николова, като допълни, че забавянето на изплащането на част от помощите за бизнеса се дължи на допълнителните нотификации, които изискват част от тях. По думите й административните процедури и правила за кандидатстване по определена мярка за подпомагане са максимално облекчени – изискват се минимален брой документи. 

Ресорният министър подчерта, че преди пандемията между 12 и 14 мрд лв. са се“наливали“ в брутния вътрешен продукт на страната от сектор туризъм,в момента спадът е 4.5 млрд, лв., предава „Монитор“.

През летния сезон обаче над 1,1 млн. нашенци преоткриват плажуването в България. Наблюдава се повишаване на посещенията и на различни нишови дестинации с цел религиозен и археологически туризъм. 

Припомняме, че бюджетът за реклама на сектора беше увеличен с 5 млн. лв., като вече достига 17 млн. лв. Тя ще се извършва на регионален принцип, реклами ще бъдат излъчвани и на специализирани пазари като Русия и Германия. По искане на бранша се разработват и специални брошури за различните видове туризъм у нас. 

„В момента правим туристически информационен център, който ще поеме цялата налична информация“, загатна вицепремиерът. Той ще се намира в Националния дворец на културата, а откриването му предстои в края на месец февруари. Планирано е в него да има комуникационни табла и други устройства, предлагащи цялостна информация за сектора у нас. Тяхната работа ще е пряко свързана с тази на вече изградените общински туристически центрове, част от които предстои на бъдат реновирани. 

Вицепремиерът припомни още, че подготовката за летен сезон 2020 – 2021 г. е започнала още през месец септември миналата година със създаването на Националния консултативен съвет към министъра на туризма. Специлализирани данни на двете морски летища в страната сочат, че през лятото във Варна се очаква да пристигнат 4 300 чартъра , а в Бургас – между 6 400 и 6 700 полета. Самолетните пътувания продължават да бъдат анулирани, заради което най-точна прогноза може да се направи през края на месец март. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!