BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Открий бизнеса с кауза в региона!

Социалните предприятия в Югоизточен регион се представиха със свой щанд по време на първия по рода си фестивал за почивка на открито Explore The World 2024. Ръчно рисувани красиви сувенири, текстил с български шевици, кулинарни изкушения, смели екологични решения бяха само малка част от труда и идеите, които социалните предприятия в Бургас представиха пред участниците и гостите на събитието. Всеки от присъстващите имаше възможността да закупи артикулите, изработени с кауза, като по този начин даде подкрепата си за развитието на социалната икономика в града.

Общото между социалните предприятия е, че служат по-скоро на общностния интерес (социални, обществени, екологични цели), отколкото да се стремят към максимално увеличаване на печалбата, имат иновативен характер с оглед на стоките и услугите, които предлагат, както и на организационните и производствените методи, които използват, осигуряват заетост за най-уязвимите членове на обществото (социално изключените лица) и по този начин допринасят за социалното сближаване, заетостта и намаляването на неравенствата.

Участието на сдружения и фирми като социално предприятие “Нарисувай ми усмивка“ към Сдружение  “Онкоболни и приятели“, Сдружение “Децата на новото време“, Сдружение “Усмивка“,  “Мултикук“, “Работилничка Бисквитките“,  “Сдружение Децата на новото време“ и др., по време на фестивала, стана възможно благодарение на Регионален център за развитие на социалната икономика в Югоизточен регион. Центърът е създаден по проект П41 „Развитие на социалната икономика“, който е част от Плана за възстановяване и устойчивост на Република България и цели да подпомогне модернизацията на предприятията на социалната и солидарна икономика. 

Целта му е разширяване на мрежата от социални предприятия в ЮИР- България и подпомагане на съществуващите, за да има повече бизнес, отговорен за хората и за бъдещето на планетата. Една от основните дейности по Проект П41 Развитие на социалната икономика цели модернизирането на най-малко 100 социални предприятия чрез въвеждане на софтуерни, хардуерни, мрежови и пласмент решения. Фокусът е индивидуализиран подход спрямо потребностите на всеки отделен субект на социалната и солидарна икономика, но вземайки предвид нивото му на развитие и капацитет.

Фестивалът бе първият от многото предстоящи събития, на които социалните предприятия от региона ще участват заедно. Всеки бизнес, който е социално ориентиран може да кандидатства за марката «Социално предприятие», кандидатстването се извършва в офиса на Регионален център за развитие на социалната икономика в Югоизточен регион.

Повече за работата и каузите на социалните предприятия можете да видите в тяхната фейсбук страница: https://www.facebook.com/profile.php?id=61551727986164

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!