BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Пахита“ и „Кармина Бурана“ – 30-и ноември, 19 часа, Зала Опера

Във вторник – 30-и октомври, от 19 часа на сцената на Бургаската опера ще бъдат представени две произведения – величествено звучащата и впечатляваща със силата на въздействието върху сетивата и ума сценична  кантата „Кармина Бурана“ от Карл Орф и вариации из балета „Пахита“ от Лудвиг Минкус. Събитието е последното от наситената програма за м. ноември на Държавна опера – Бургас.

„Кармина Бурана“ е едно от най-известните и изпълнявани произведения в световен мащаб. Лайтмотивът на сценичната кантата е философска трактовка на трудни преход от младостта към зрелостта. Кантатата е инспирирана от оригиналния текст на „Кармина Бурана“ – група странстващи проповедници достигат до извода, че светът не се управлява от моралните принципи-постулати. Те създават кръг от посветени хора, които следват правилата на добродетелта и се гмурват страстно в живот, подчинен на хедонизма – търсене на насладата и съществуване чрез нея. Сюжетът развива идеи, родени от въображението на младите хора. Готическият мит е пресъздаден върху емблематичната музика на Карл Орф. Темата за Злото и символиката, свързана с неговото влияние върху човешките души, е развита в сюжетната линия. В нея се представя общество, разядено от грехове, без страх от Божествено възмездие. Поантите в представяните сцени са: вино, жени, забавления, разгул, търсене на все нови и нови стимули за сетивата. Иронията и пародирането на клишетата са характерни за сюжета на кантатата. „Кармина Бурана“ е синкретично произведение, в което музика, танц и внушителната сценография се влитат в единно цялостно внушение. 25-те песни в кантатата са от непознати автори – трубадури от Средновековието, и са групирани в три раздела: за пролетта, виното и любовта, като по този начин се обединяват основните аспекти на човешкото битие. Най-известната песен в кантатата е „О, Фортуна!”, която звучи в редица продукции на Седмото изкуство и е предпочитан музикален фон за различни събития – за придаване на цялостен драматичен нюанс на възприятието.

Утре на сцената на Бургаската опера ще излязат над 100 изпълнители – солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас. Стиховете от средновековни поети, послужили за основа на кантатата, ще бъдат изпълнени от солистите – Мария Цветкова-Маджарова, сопран, Димитър Арнаудов, контратенор – гост, Александър Крунев – баритон. Партиите и на тримата солисти преминават конвенционалните представи за границите на човешкия глас и са истинско предизвикателство за изпълнителите, а за публиката – несравним бонус с добавена естетическа стойност. Солисти на балета са Яна Бердута, която влиза и в ролята на самата Фортуна /Съдбата/,  и Даниел Тичков. Зад диригентския пулт застава маестро Иван Кожухаров. Режисурата, представяща философска трактовка и характерна със задълбоченост, е на Дарина Главанакова-Бакърджиева, художник на внушителната сценография, в която смислов и фактически акцент е „Колелото на Съдбата“, е Мария Трендафилова, впечатляващата хореографията е на Желка Табакова, диригент на хорае Невена Михайлова, концертмайстор – Ваня Златева. Асистент-режисьор на постановката е Лина Пеева, субтитрите, които въвеждат публиката в смислово-философската дълбочина на средновековния текст, са дело на Сребрина Славова, суфльор е Дора Фъртунова.

Другият акцент от утрешната програма са вариации от III действие на балета „Пахита“ от Лудвиг Минкус, по хореография на Мариус Петипа. Постановката е на Галина Калчева, която е и репетитор на балетния състав. Зад диригентския пулт застава отново маестро Иван Кожухаров, концертмайстор е Ваня Златева, а помощник-режисьор – Петър Тихолов.  В балетната постановка вземат участие солистите Иванина Иванова, Теодор Цаков. Участват и балетните артисти: Даниела Туртуманова-Стоянова, Яна Бердута, Натали Иванова, Ива Овчарова, Полина Иванова, Лая Рамон, Събина Косева, Ивана Фиалковска, Никол Маренова, Мария Габарова, Бианка-Хелън Джованели, Гергана Георгиева, Рая Чакърова, Елена Георгиева.  

„Пахита“ е класическо балетно произведение, което ми е особено любимо“, казва Галина Калчева, която е играла в постановката на „Пахита“ на знаменитата руска балерина и хореограф Любов Фоминих на бургаска сцена преди години. „На сцената ще бъдат изпълнени отделни вариации от произведението, които показват по най-добър начин майсторството на артистите. „Пахита“ е много подходящо заглавие за поддържане формата на балетната трупа.“, допълва Калчева.

Премиерата на „Пахита“ бе на 25 юли на сцената на Летния театър, като част от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2021 г., осъществени от Държавна опера – Бургас и Община Бургас. Спектакълът бе номиниран и спечели приза за „Събитие на месеца“ в класацията на предаването за класическа музика и джаз „Вечната музика“ по БНТ, с автор и водещ Марио Николов, който преди дни бе на бургаска сцена – като режисьор и солист в оперетата от Йохан Щраус-син „Виенска кръв“. „Пахита“ участва и в годишната класация за „Музикално събитие на годината“ на „Вечната музика“. Припомняме на нашите почитатели, че концертният спектакъл „Primadonna-Donna-Donna!”, който бе представен миналата седмица отново на бургаска сцена, бе „Събитие на м. ноември 2020 г.“ и спечели престижното трето място в годишната класация на предаването по Националната телевизия.

Билети за събитието можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

ВАЖНО:

Според изискванията на ЗАПОВЕД РД-01-856/ 19.10.2021 г. на Министерството на здравеопазването на Р България, концертът ще се състои при посочените в Заповедта условия.

The post „Пахита“ и „Кармина Бурана“ – 30-и ноември, 19 часа, Зала Опера appeared first on zonaburgas.bg.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!