BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Плащеницата от Торино наистина е пропита с кръвта на Исус Христос

Експерти твърдят, че плащеницата от Торино е окървавена с кръвта на измъчвана жертва. Това на свой ред подкрепя теорията, че е била използвана при погребването на Исус Христос. По думите им, лененото парче плат, за което се смята, че е било използвано за увиването на тялото на Христос след разпъването му на кръста, съдържа „наночастици”, които не са типични за кръвта на здрав човек, пише в. „Дейли мейл“.

Торинската плащaница е християнска реликва от ленено платно, в която според преданието Йосиф от Ариматея увил тялото на Иисус Христос след неговото разпятие.

Историята на Торинската плащаница е изпълнена с неясноти, поради което тя е считана от мнозина за фалшификат, включително и от Римокатолическата църква.

От Евангелието на Матей, знаем за съществуването на плащаница, в която Йосиф Ариматейски е повил тялото на Исус Христос. Три века по-късно за нея се говори в трудовете на Св.Кирил Йерусалимски.

Очевидно до един момент плащаницата се е съхранявала в Йерусалим, защото има епизодични споменавания за нея по времето на император Юстиниан Велики, както и по-късно в трудовете на франкският епископ Аркулф.

Следващите данни са чак през 1204 г. след превземането на Константинопол от латинците, един от френските рицари Робер дьо Клари твърди, че тя е изчезнала. Като религиозен символ с изключително значение за християнството е доста странно, защо има толкова малко данни за нея близо хилядолетие и половина.

След Кръстът Господен на когото е разпънат Исус Христос, плащаницата би трябвало да е следващата най-важна реликва за християните. Очевидно това е осъзнато по някое време през XIV век и тогава в Троа се появява плащаница, която да привлича поклонници. В кореспонденция на епископа на Троа с папа Климент VII още тогава става дума за това, че тя не е оригинал, но папата дава разрешение да се почита, само ако преди това се каже, че не става дума за истинската плащаница, а за нейно изображение.

След това, вероятно откупена, тя става собственост на Савойското херцогство. Макар да е пребивавала в херцогския параклис Шамбери, после във Верчели, а от 1578 г. в Торино, тя остава савойска собственост чак до март 1983 г, когато според завещанието на Умберто Савойски тя е дарена на Светия Престол.

Върху плащаницата се правят изследвания още от 50-те години на XX век, като най-подробни са през 1988 г., когато е направено радиоактивно датиране по метода въглерод-14, което показва че плащаницата е от периода 1260-1390 г. Официално Ватикана не признава Торинската плащаница за достоверен артефакт, но въпреки това разрешава поклонничеството и службите защото напомнят за Страстите Христови.

Торинската плащaница се съхранява в катедралата „Св. Йоан Кръстител“ в Торино, откъдето носи името си.

Въпросните разкрития са в противоречие с твърденията, че лицето на Исус е било изрисувано върху нея от фалшификатори през средновековието. Елвио Карлино, изследовател от Института по кристалография в италианския град Бари, твърди, че тези малки частици разкриват „големите мъки” на жертва, „увита в погребалното парче плат”.

Тези частици имат „специфична структура, големина и разпространение”, добавя професор Джилио Фанти от Падуанския университет. По думите му, кръвта съдържа високи нива на субстанцията, наричана креатинин и феритин, откривана в пациенти, които страдат от тежки физически травми, включително получени и при мъчения.  „Тоест, наличието на тези биологични наночастици по време на нашите експерименти сочи за насилствената смърт на мъжа, който е бил увит в Плащеницата от Торино”.

Плащеницата от Торино е с дължина около три метра и широчина един метър. На нея има избледнял образ на лика на мъж, за който се смята, че е Исус Христос.

Източник: Blitz.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!