BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Поморие или Приморско? Комитет избира къде да има паметник на кан Тервел

Националният комитет „Кан Тервел – спасителят на Европа“ ще реши къде да бъде обособен паметника на великия български владетел. Изборът е между два града в Бургаска област – Приморско и Поморие.

Припомняме, че още през ноември Общински съвет Приморско даде зелена светлина за изграждане на паметник на кан Тервел. Миналата седмица същото сториха и съветниците в Поморие.

Паметникът на кан Тервел е тема, която се роди на една среща с проф. Николай Михайлов, който е един от учредителите на инициативен комитета за изграждането на такъв монумент. Той разкри пред мен, че преди няколко години е провел разговори с кметове на различни общини в Бургаска област, включително на Приморско и Поморие. Проф. Михайлов нямаше надежда, че този проект може да се реализира“ , каза областният управител на Мария Нейкова.

Тя поясни, че след това лично е започнала да води разговори с градоначалниците. Кметът на Приморско Германов отговорил веднага. Няколко седмици по-късно Общински съвет Поморие също е приел идеята.

Ще поканя членовете на този инициативен комитет на място, за да се обсъди и вземе най-правилното решение за локацията. На този етап има място за изграждането в община Приморско. Тези владетели на България трябва да имат своето място до нас и нашите деца да знаят, че са наследници на един велик народ“ , поясни Нейкова.

Материалът Поморие или Приморско? Комитет избира къде да има паметник на кан Тервел е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!