BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Правителството връща част от мерките за сигурност срещу К-19

Министър Ананиев и представители на Националния оперативен щаб дадоха брифинг в Министерството на здравеопазването за епидемичната обстановка у нас.

За съжаление анализът, който направихме, показва, че минаваме границата от 200 души. През следващите дни очакваме да не паднат бройки. Може да има тенденция на увеличение. На тази база предложихме да възтановим част от мерките. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев  на брифинг в Министерство на здравеопазването. 

От няколко седмици отпаднаха доста мерки и то беше свързано с желанието да се върнат българите към нормалния начин на живот и да свикнем с това, че трябва да живеем при наличието на коронавируса, каза Ананиев. Разбира се при спазване на мерки – дезинфекция, дистанция и контрол. Гласувано е доверие на частни институции, които провеждат мероприятия и дейности.

За съжаление анализът, който е направен за последната седмица, показва, че броят на носителите на коронавирус се увеличава и премина критичната точка от 200 души, каза още той.

Ананиев повтори, че стигнем лидо това ниво на заразяване трябва да се възстановят някои от използваните мерки до този момент.

Анализът показва още, че през следващите дни не се очаква да спаднат бройките на новите носители, дори може да има тенденция за ново увеличение.

Предложено е на премиера и той е приел да се възстановят част от мерките.

Министър Ананиев е подписал днес заповедта за промяна на мерките. Тя влиза в сила от 00.00 часа на 10 юли.

Новите неща са:

– всички колективни и индивидуални спортни мероприятия на открито и закрито ще се провеждат без публика.

– не се разрешава посещенията в дискотеки, пиано барове, нощни клубове и заведения за развлечение на закрито. Посещенията на открито се допуска от 50 процента от общия капацитет и спазване на физическа дистанция от метър и половина.

– забранява се групови празненства с присъствие над 30 човека на открито и закрито – това са балове, кръщенета. Те могат да се провеждат, но до 30 човека при дистанция от метър и половина.

– последните промени са свързани със задълженията на държавните органи и институции за засилване на контрола – МЗ трябва да възложи на БАБХ ревизиране на проверки в заведенията за хранене и развлечения , Министерството на труда, трябва да възложи на главна инспекция по труда проверки на работодатели относно спазването на изискванията, РЗИ-тата също трябва да засилят контрола.

Мерките ще важат до второ нареждане. Оперативно ще се прецени докога ще е това.

Ако има рязък скок на броя на вирусоносителите е възможно да се приемат и по-тежки мерки, но на този етап няма условия за това, допълни министърът.

Добрата новина е, че всеки ден се увеличава броят на излекуваните.

По думите на Ананиев увеличението на вирусоносителите се дължи на баловете, на събиране и струпване на много хора на едно място, клъстерни места и определени групи от населението. „За съжаление си повярвахме, че всичко е минало. Изследване показва, че 1,1 млн. българи твърдят, че няма такова заболяване, а 20 на сто твърдят, че е настинка. Това показва, че сме подценили ситуацията“, каза още министър Ананиев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!