BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Празничен огън в небето над Странджа

Годината е 1903, денят – 29 юни (стар стил). В местността „Петрова Нива“ край Малко Търново. Над 300 души делегати: войводи, четници, легални деятели, членове на селски смъртни дружини и други са се събрали за да обсъдят и организират провеждането на общобългарско въстание в българските земи, намиращи се все още в границите на Османската империя. Въстанието отбелязва връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. По данни на ВМОРО, заради потушаването на въстанието 30 000 души от засегнатите региони на Османската империя бягат в България.

116 години по-късно на 17 август наследниците на тези горди българи по традиция се събират на същото място, където  Васил Пасков, Велко Думев, Христо Силянов, Анастас Разбойников и много техни сподвижници и бойни другари са взели решението за избухването на въстанието в района на Одрин и Малко Търново.

И тази година своето преклонение пред героите за национално освобождение отдадоха военнослужещите от редиците на българската армия. Пред паметника в историческата местност бяха строени представителни блокове на Военноморските сили, Военно-въздушните сили, Сухопътни Войски, Националната гвардейска част, както и блок от 6ти Ученически гвардейски отряд при СУ „Христо Ботев“, гр. Айтос.

Сред високопоставените гости на събитието бяха Президентът на Република България Румен Радев, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, кметът на община Малко Търново Илиян Янчев, много общественици и патриотично настроени българи.

В прочувствено слово президентът Радев отдаде почит пред участвалите и загиналите за осъществяването на идеята за национално обединение. „Нека заявим високо и категорично, че е въпрос на отговорност на всеки български държавник да бъде редом с наследниците на изстрадалите. Нека е ясно, че ние не търсим отмъщение, но няма да забравим и пепелищата, които погълнаха не само домове и имане, а хиляди човешки съдби. Нека не се крием зад дълбока политика на благоразумие, защото е въпрос на национално достойнство да не позволим да бъде преиначавана историята, да не допуснем и да направим така, че да не бъдат забравени и справедливите искания и да бъдат отлагани за някой следващ ден. Поклон пред паметта на героите и хилядите невинни жертви. Да живее България!“

След поднасянето на венци и цветя на паметника на героите гората беше огласена от картечен огън, а небето озарено от пламъците на празничните илюминации.

Симеон Стайков

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!