BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Празнуваме Международния ден на детето

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 г., когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата,а през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света, пише БГНЕС. У нас специално за Деня на детето са организирани редица празненства и инициативи в цялата страна.

Държавната агенция за закрила на детето за трета поредна година ще отбележи Деня на детето с празничен концерт-спектакъл. Този път събитието ще съчетае талантливите изпълнения на деца с началото на набирането на детски видеа, които ще се включат в общо видео „Най-голямото детско благодаря“. Целта е да се покаже, че децата в България ценят хората до тях – семейството си, тези, които се грижат за тях, които им помагат, които ги обичат и с които са щастливи. 

Източник: Нова телевизия

Снимка: Balkanec.bg

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!