BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Представиха новия медицински софтуер, който за първи път в страната ще бъде внедрен в бургаските детски градини и училища

Кметът Димитър Николов и представители на високотехнологичната компания „Смарт Софтуер Системс“, които дариха на Община Бургас специализиран медицински софтуер, представиха уникалните възможности на иновативния продукт, преди той да бъде внедрен за първи път в страната в бургаските детски градини и училища.

„Медицинският софтуер JOYSTICK е свързан с изготвяне на единно електронно здравно досие на детето от раждането му, през яслата, градината, основно, средно училище и университета. Софтуерът ще премахне всички важни документи, които сега се попълват на хартия и се разнасят от ръка на ръка, при което голяма част от информацията се губи безвъзвратно. Софтуерът ще събира на едно място и ще обслужва всички документи, свързани с профилактиката и превенцията, имунизации, заболявания и лечения на децата“, сподели кметът Николов.

„Всички училищни лекари и медицински сестри в ясли, градини и училища ще качват на електронен носител информацията, касаеща здравния статус на бургаските деца. Тя е чувствителна от страна на личните данни и затова достъп до нея ще имат педиатрите и личните лекари, които наблюдават статуса на детето от раждането, медицинските сестри в градините, училищните лекари и при необходимост лекуващия лекар. Разбира се, достъп до тази информация ще има и родителя на детето, докато е непълнолетно, а след 18-годишната си възраст и то ще получи достъп до нея. Собственик на софтуера е Община Бургас, системата е затворена, не е публична и оторизиран достъп ще имат само лекарите на детето – педиатър, училищен и родителя“, разказа още кметът.

В бъдеще електронното здравно досие ще бъде преведено и на английски език, за да могат пълнолетните деца да го ползват, ако реши да учи в учебно заведение или живее и има нужда от здравно заведение в чужбина.

Екип от Медицинския факултет в Бургас също ще има достъп, но само до обобщената информация, без личните данни, като видовете заболявания, броят, тенденциите и характерът на заболяванията сред децата в региона, за да им служи за научно-практична дейност и подготовка на бъдещите лекари в Бургас.

Информация ще ползва и РЗИ-Бургас, но само по отношение на различните профилактични програми.

Системата ще дава възможност на родителите сами да влизат и да попълват по-специфични здравословни проблеми или нужди на детето, като алергии, неразположения или изискване за по-специални нужди. Всеки лекар ще има достъп до пациентската история на учениците и ще може да комуникира по-лесно с родителите им.

Представителите на технологичната фирма, предоставяща софтуера, инж. Смаил Мустафа – управител на фирмата и Владимир Иванов споделиха, че софтуерната компания е специализирана в разработването и внедряването на медицински софтуер в Медицински център, ДКЦ, ДКБ, специализирана болница, МБАЛ до УМБАЛ. Те споделиха, че са направили проучване и освен Община Бургас никъде в България не съществува електронно здравно досие в ясли, градини или училища.

Системата разполага със собствен комуникационен канал, чрез който могат да се свързват потребителите помежду си и бързо и надеждно да обменят важната информация.

„И сега се събира тази информация, но това което има педиатъра на детето, го няма училищния лекар и обратно. Това е сериозно количество важна информация, която за жалост сега се разпилява с времето, а сега това ще се запазва и ще бъде на едно място“, допълни д-р Георги Паздеров – директор на РЗИ Бургас.

На събитието присъстваха и младите лекари – д-р Анна Цветкова и д-р Стела Сивева, които първи ще работят с новия софтуер в Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ и СУ „Йордан Йовков“ и СУ „Добри Чинтулов“ в ж.к. „Изгрев“, които делят една сграда.

„Те са част от амбициозната задача, която сме си поставили – да върнем лекарите обратно в училищното здравеопазване. Затова с назначаването им полагаме само началото. Предстои скоро да назначим още един училищен лекар, а от септември още трима, с което ще обхванем всички жилищни райони в Бургас“, сподели кметът Николов.

„Тази програма е само част от една по-голяма наша цел, свързана с детското здравеопазване. Тя касае още всички мащабни ремонти, които започнахме да правим в педиатричните кабинети в здравните заведения в града. Тук влизат и профилактичните програми, които стартирахме още в края на миналата година – за мързеливо око, гръбначни изкривявания и затлъстяване, а тази година ги разширяваме и с профилактика на различни алергии при децата. Медицинският факултет и специализираната детска болница, също са част от общата ни стратегия – да вдигнем нивото на детското и училищно здравеопазване в Бургас“, допълни още кметът.

В края на срещата кметът Николов награди една от най-заслужилите ни медицински сестри в сферата на детското и училищно здравеопазване в нашия град – медицинската сестра Вълканка Тодорова, която работи в ГПАЕ „Гео Милев”, но от 02.11.2020 г. до момента е в екипа на д-р Инджова в Приемно-спешно отделение към УМБАЛ Бургас и обслужва пациенти с Ковид – 19.

„Г-жо Тодорова за мен е чест да Ви наградя за тази доброволна и доблестна служба, за това, че с риск за собственото здраве Вие не се уплашихте, а избрахте да помагате на нашите съграждани в нужда. Благодаря Ви от тяхно и от свое име!“, сподели кметът Николов.

На събитието присъстваха още д-р Георги Паздеров – директор на РЗИ Бургас, д-р Весела Петрова – „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ-Бургас, зам.-кметът по образование и здравеопазване Йорданка Ананиева, д-р Анна Цветкова, д-р Стела Сивева.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!