BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Представят филма „СЛУЧАЯТ АБ“, вдъхновен от великолепната четворка театрали – Цанков, Даниел, Огнянова и Андонов

Продукцията се реализира с финансовата подкрепа на Община Бургас, по програма за съфинансиране на културни проекти.

Документалният филм „СЛУЧАЯТ АБ“ е посветен на 3-те театрални сезона: от 1957-ма, до 1960-та, наречени още „явлението Бургаски театър“, останало без аналог в културната ни история.

Премиерата ще събере почитателите на театралното изкуство в Културен център „Морско казино“, зала „Петя Дубарова“ от 18.30 часа на 23 октомври /петък/.Събитието е с вход свободен, на място ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки, предписани от Министерството на здравеопазването. В залата няма да се допускат посетители без предпазни маски.

С документи, архивни видеа, разкази от първо лице и съхранени интервюта приживе с голяма част от действащите лица, филмът разказва за трите години „ерес“, случили се след събирането в театър „Адриана Будевска („Театър АБ“) в края на 50-те години на миналия век, на четворката Вили Цанков, Леон Даниел, Юлия Огнянова и Методи Андонов. И на техните съмишленици в лицето на едни от най-известните днес имена на актьори, поети и художници, сред които Румяна Емануилиду, Кирил Дончев, Иван Теофилов, Ицко Финци, Доси Досев, Георги Дюлгеров.

Филмът отразява и уникалната територия, на която се развива действието – Бургас, един „отворен“ град, в който витае непознато за времето си чувство на свобода и отприщена творческа енергия.

Продължителност на лентата е 60 минути. Сценарият е на Антоанета Бачурова, режисьор е Владимир Люцканов. Продуцент ВИП МЕДИА ФИЛМ. Проектът е осъществен с финансовата помощ на ОБЩИНА БУРГАС и със съдействието на ДА „Архиви“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!