BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Предстои реставрация на най-старата сграда в Бургас

Обновеният двор ще стане още по-привлекателно и живо място

Тази година предстои реставрация на най-старата сграда в град Бургас, построена през 1872 г. Това е Бракаловата къща, в която е настанен от десетилетия Етнографският музей. Строена е от бившия кмет Димитър Бракалов, помогнал много за утвърждаването на Бургас като център на Югоизточна България след Освобождението, съобщиха от пресцентъра на община Бургас. 

Сградата на Етнографския музей е една от най-емблематичните в нашия град и единствената запазена в така наречения Цариградски стил. Днес тя е архитектурен паметник на културата. За последно е реставрирана в периода 1976 – 1981 г. Именно тогава в къщата, била преди това училище и хотел, е настанена етнографската експозиция.

С днешна дата Община Бургас и ръководството на Регионален исторически музей – Бургас подготвиха в сътрудничество и успяха да защитят качествен проект за реставрация и още по-голяма социализация на имота, който ще се осъществи с европейско финансиране. Преди това две години отнеха съгласувателните процедури с НИНКН.

„Целта на проекта е Етнографският музей да се превърне в една още по-търсена дестинация за посещение в сърцето на Бургас“, каза кметът Димитър Николов.

Предвидено е пълно реновиране на двата етажа на къщата и обновяване на оборудването вътре. Музеят ще се сдобие с допълнително фондохранилище. Ще бъде конструктивно укрепено каменното стълбище, към което ще се монтира рампа за достъп на хора в инвалидни колички. Освен самата сграда, ще бъде благоустроено дворното пространство. Ще се изгради нов плочник, ще се монтира нова ограда.

В двора ще бъдат ситуирани две нови реставрационни ателиета за керамика и стъкло/метал. В проекта е заложена малка сцена за пресъздаване на обреди, камерни концерти и пърформанси, а любимото на много бургазлии етнографско кафене ще бъде обновено. Предвижда се в менюто му да влязат любими специалитети на българина от края на 19-и век.

По този начин се отваря възможност за целогодишно предлагане на обучения за млади занаятчии, за организиране на интересни събития на живо и всичко това да привлече повече хора на всякаква възраст да посещават не само музейната експозиция, но и хубавия комуникативен двор в най-централната част на Бургас.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!