BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пристанище Бургас в помощ на общественозначими културни проекти 

Сдружение „Общество за духовни изяви“ – Бургас ще отбележи 20 години от своето сътворение с концерт, филм, печатни издания и откриване на паметника на художника Петко Задгорски.

Концертът, а също и филмът, които се подготвят, са в чест на 85 години от рождението на композитора Кирил Дончев /почетен гражданин на Бургас/ и 60-годишната му музикална творческа дейност.

Проектът на тема „Музикален Бургас“ е съфинансиран от Община Бургас чрез програмата за подкрепа на културни инициативи. Той се осъществява в партньорство с Държавен куклен театър, Държавен архив, Регионална библиотека „П. Яворов“, Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. П. Владигеров“ – Бургас.

Първият спонсор, подкрепил мащабната инициатива, е Пристанище Бургас.

Петко Задгорски
Пристанището ще финансира създаването на паметника

Портът е един от основните дарители и за изграждане на паметника на Петко Задгорски в Морската градина на Бургас. Паметникът е завършен и предстои неговото позициониране по проект, одобрен от Министерство на културата.

Автор и изпълнител на бюст-паметника е скулпторът Руси Костадинов. Гражданско Сдружение „Общество за духовни изяви” – Бургас е регистрирано преди 20 години и в него членуват десетки поети, писатели, музиканти, художници и други творчески личности от духовната сфера.

Със своята творческа и благотворителна дейност те са подпомагали редица инициативи, свързани със запазване на историческата и културна памет на града.

Едни от проявите му са – издирване на архиви и спомени на стари бургазлии; оформяне на лични фондове на значими за културата и историята на Бургас творци; издирване и издаване на архива и изграждане на скулптура на Петко Благоев-Пандира; издирване архива на Бащата на музиката в Бургас – композитора Георги Шагунов.

Сред проявите са и разписване и разучаване на несвирени негови музикални произведения и организирането на концерт в негова памет под диригентството на маестро Кирил Дончев, а също и записването им на CD; възстановяване на Гергьовденско шествие в Бургас, заедно с ловците и риболовците /провеждано по инициатива на Георги Шагунов през миналия век/; създаване на Къща на музиката в Бургас, за което правителството вече предостави на Община Бургас сградата, в която 50 години е живял капелмайсторът на 24 Черноморски пехотен полк Георги Шагунов.

Материалът Пристанище Бургас в помощ на общественозначими културни проекти  е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!