BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Програма на Държавна опера – Бургас за м. април

След паузата – Бургаската опера възобновява сценичната дейност

Камерни прояви, премиерно заглавие на балет, детски спектакли и симфонични концерти в програмата за м. април

След паузата, наложена поради усложнената епидемична обстановка – първоначално в Бургас, след което и в цялата страна, Бургаската опера подновява своите сценични прояви. Репетиционният процес стартира от 1 април, когато отпадат частично някои от наложените здравни мерки в национален план, а представленията ще се осъществяват отново при 30-процента заетост на залата, при спазване на всички противоепидемични мерки – за да се гарантира безопасността както на публиката, така и на артистичния състав. 

На 11-и април, неделя, от 11 часа, в залата на Операта, за най-младите почитатели на музикалното изкуство, както и за техните родители, ще бъде представена музикалната комедия за малки и големи „Четиримата близнаци“ от Георги Костов.  Приказната история в стил „Българи от старо време“ е с поучителен край. Децата ще научат доста факти от бита на старите българи и по ненатрапчив начин ще им бъдат поднесени житейски истини – за силата на обещанията, за безсилието на златото пред истинската любов, за отстояването на ценностите, които са незаменими и присъствието им в живота носи удовлетворение и радост. Постановката е на доц. д-р Александър Текелиев, режисьор е Дарина Главанакова-Бакърджиева, сценографията е на Иван Токаджиев, художник на самобитните костюми е Анна Токаджиева, танците, издържани в български народен стил, са на Галина Калчева, помощник-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов. Като солисти в „Четиримата близнаци“ на сцената ще излязат: Росица Видева – като Бабата, Бранимир Недков изпълнява четири роли – на близнаците Белчо, Пъстрьо, Черньо и Желчо, като Бонка/Бончо ще се представи Весела Апостолова, Стрина Гена ще бъде Лина Пеева, Чорбаджи Петко – Петър Тихолов В постановката вземат участие и балетисти от трупата на Бургаската опера. 

На 13 април, от 19 часа, в залата на Бургаската опера, баритонът Бранимир Недков е подготвил хитове от бродуейски мюзикъли, обединени от заглавието Music Of The Night. На рояла ще бъдат Дария Кръстева и Нина Райхел. В музикално-сценичната концепция на концертния спектакъл участват още: Весела Апостолова, Калина Попова и Стефка Христозова.

На 16 април, от 19 часа, Цанислав Петков ще дирижира оркестъра на Бургаската опера на симфоничния концерт, в който ще прозвучат: Симфония №94 „Сюрприз“ в Сол мажор /из цикъла Лондонски симфонии/ от Йозеф Хайдн, Симфония в ре минор от Хуан Кризостомо Ариага и „Сарабанда“ из „Класично и романтично“ от Панчо Владигеров.

Още едно събитие за децата е предвидено в творческия календар на Бургаската опера за месеца – мюзикълът за деца от Александър Йосифов „Алиса в страната на чудесата“ – на 18 април, неделя, от 11 часа, в залата на Операта. Режисьор от постановката, която е играна над 100 пъти, е Дарина Главанакова-Бакърджиева, танците са дело на Галина Калчева, помощник-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов, които влизат в ролите на Царица Купа и Шапкаря. Алиса ще бъде Весела Апостолова, Червеният котарак – Бранимир Недков, Заек – Мирослав Димитров, Принц Сърце – Милен Динолов. В забавния спектакъл, който неизменно се посреща радушно и от детската аудитория, и от придружителите на малките зрители, взема участие и балетът на Държавна опера – Бургас.

За почитателите на руските романси Държавна опера – Бургас е подготвила концерта „На чаша чай от руски самовар“ – на 20 април, от 19 часа, в Зала Опера, със специалното участие на Еделина Кънева, Нона Кръстникова и Мира Искърова – пиано.

Дългоочакваната премиера на балета от Адолф Адам „Жизел“, която беше отложена миналата пролет и вместо костюмите за постановката, гардеробиерките на Бургаската опера започнаха да шият предпазни маски, ще се състои на 24 април, от 19 часа, в залата на Операта. Постановката и режисурата са на Галина Калчева, художник на декора е  Иван Токаджиев,  художник на костюмите – Анна-Мария Токаджиева, помощник режисьор – Петър Тихолов. В ролите ще видим: Жизел – Иванина Иванова (дебют), Алберт – Емил Йорданов, Мирта – Адриана-Мария Манасиева (дебют), Полина Иванова (дебют), Ханс – Теодор Цаков (дебют). В приказния спектакъл вземат участие и солисти и ансамбъл към балета на Държавна опера – Бургас.

Последното събитие за м. април e  концертът „Виенска класика2“, под диригентската палка на Цанислав Петковна 28 април, от 19 часа, в залата на Бургаската опера. Първият концерт от поредицата, в която се изпълняват произведения от Виенските класици – Хайдн, Моцарт и Бетовен, бе на 17 септември 2020 г., с диригент Йордан Дафов. В програмата ще прозвучат:  Моцарт – Симфония №29 и Симфония №2 от Бетовен. Концертмайстор на оркестъра на Държавна опера – Бургас ще бъде Йордан Ковачев.

Билети за събитието могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, в мрежите на Grabo и Eventim.

ВАЖНО: Според изискванията на Министерството на здравеопазването, присъстващите на концерта трябва да са с предпазни маски, като в залата ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки. Допустимият капацитет на присъственост в залата е 30 %.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!