BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проф. Ивайло Мирчев за Татяна Титянова: „Чаровна, красива и на всичко отгоре – талантлива“

С емоционално слово проф. Ивайло Мирчев откри изложбата на една от най-популярните телевизионни водещи Татяна Титянова: „Чаровна, красива и на всичко отгоре – талантлива, за съжаление си отиде жестоко, нелепо и много рано.“ След него щафетата на спомените пое издателят-журналист Валентин Марков, като припомни свое интервю с нея: „Светлината на Таня, нейната устременост и борбеност се върнаха при нас чрез тази изложба. Благодаря й!“ Председателката на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова добави друг щрих от краткия, но пълнокръвен живот на Титянова, която в своя кратък 28-годишен живот завърши и второ висше след Художествената академия – Факултета по журналистика към СУ „Кл.Охридски“.

За дни през изложбената зала в Дом на културата „Средец“ преминаха много граждани, десетки изтъкнати художници, писатели, артисти и колеги на Татяна от Националната телевизия.

Изложбата бе планирана за миналата година – 60 години от рождението на Татяна, и трябваше да бъде открита от нейния професор Светлин Русев. Но кончината му отложи събитието. Настоящата експозиция стана факт за седмица и бе похвално, че проф. Ивайло Мирчев пое ден за ден откриването, като неговото присъствие не е случайно: „Били сме заедно 6 години и половина. Така се случи, че ни се пресякоха съдбите по един интересен начин. Татяна стана студентка в Академията в класа на проф.Светлин Русев, а аз бях млад асистент.

Таня бе едно слънчево, красиво дете, много прекрасно момиче, иизключително сърдечна и очарователна и на всичко отгоре, не толкова често срещано, но дори и талантлива, защото заниманията на красивите момичета са в друга посока и те много не се занимават с трудова дейност. При нея не бе така.

Тя имаше някаква странична заетост (ражда дъщеря си Краси, работи в БНТ), беше и трудно да идва и въпреки всичко го правеше с голямо удоволствие – идваше да работи в ателието.

Незвисимо, че показаните произведения са малко, но е очевидно, че има способности и едно определено дарование. От нейните близки разбрах, че много от нещата са пропаднали, но няма да говорим какво й се е случило. Целият й живот бе едно страшно нещо.

Много неща ги няма тук и поднесени в този мащаб не могат да покажат какво представляваше живописта на Таня. Но за изкушените от живописта има някои неща, които са с много сериозно достойнство – нейния автопортрет, тези на пръв поглед мрачни, но всъщност изградени в една много сложна тоналност картини, което говори за наистина рядко дарование. Трудно се среща човек, който може така интересно да бърка боите, така че да измъква сътояние от тях. А състояние определено има особено в тези портрети.

Картината с конете, които определено са незавършени, са с една вътрешна експресия, един вътрешен живот, който може да направи само роден артист.

Разбира се, виждаме и една чисто женска линия – малко сантиментална, малко романтична, но защо пък не?!?

За съжаление нейният живот бе прекъснат по един изключително жесток и нелеп начин. Може би Таня щеше да направи интересна кариера като художник, независимо, че тя стоеше прекрасно на екрана. Ние всички я помним като лице от телевизора.

Добре е, че нейните близки се опитват да съберат парчетата  и да ги поднесат по този начин, макар и много скромно, но въпреки това присъства нейната енергия тук. И ако има нещо различно извън този грешен свят, може да зарадваме душата й, че отново е с нас и имаме възможност отново да я прегърнем….макар и с маски.

Не мога да кажа „на добър час на изложбата“ – Таня я няма и все пак порадвайте й се, сетете се за нея“, сподели проф. Ивайло Мирчев и поднесе цветя пред бюста й.

До края на седмицата всяка вечер след 18.00 часа в галерията на Дом на културата „Средец“ се провеждат арт събития с участието на именити български творци, обичащи и отдаващи почит на Татяна Титянова.

Снимки Юлиян Савчев

The post Проф. Ивайло Мирчев за Татяна Титянова: „Чаровна, красива и на всичко отгоре – талантлива“ appeared first on zonaburgas.bg.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!