BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Псориазисът – сериозно хронично заболяване с голям процент наследственост

Д-р Марио Нешков е специалист по кожни и венерически болести в специализираната клиника за лечение на псориазис и труднозарастващи рани ОН КЛИНИК. Завършил е МА през 1990 г., През 1994 г. придобива специалност дерматология и венерология. От м. ноември 2004 г. завежда отделение Дерматология в ОН КЛИНИК – БЪЛГАРИЯ.

 Д-р Нешков, кое е най-важното, което трябва да знаем при лечението на псориазис?

– Да не се използват препарати съдържащи кортикостероидни хормони за системна и външна терапия, защото се получава „ Рибаунд феномен”. Това е феномен на възвръщане на заболяването, обикновено в по-голяма сила.

 Кои са причините за възникването на псориазиса?

– Причините все още са неизяснени, но в дългогодишната си практика в ОН КЛИНИК отчитаме, че псориазисът е автоимунно заболяване. Клетките преминават от основния слой на епидермиса до повърхностния слой за периода от 4-5 дни вместо за 28 дни /ускорена епидермопоява/. Собствени гени се приемат като чужди, организмът не ги разпознава и имунната система започва да се бори срещу тях. Получава се една ускорена керетинизация.

Какъв процент от населението обхваща това заболяване?

– Псориазисът обхваща 3% от населението. При 30% има наследственост, а 9% от хората с псориазис получават увреждане на ставите – подуване и понякога инвалидизация. Инвалидизацията е най-тежкото ставно усложнение, нарича се артритис псориатика. Лошото е, че веднъж появило се, то няма установен период на протичане. При всеки пациент развитието във времето е субективно.

Заразен ли е псориазисът?

– Не е заразно, но хората се притесняват когато видят обриви по кожата на човека срещу тях. Болните от псориазис също са подтиснати от заболяването си. С напредването на болестта има един психологичен момент – засегнатият става раздразнителен. Това определено влияе върху неговата психиката и влошава контактите с най-близкото обкръжение.

Как се разпознава псориазисът, за да се потърси лекарска помощ?

– Обикновено се получават зачервявания на участъци на кожата под формата на плаки и залющване. Не се препоръчва самолечение. Най-добре е пациентът да се обърне към лекар кожно-венерически болести. Тогава изготвеният план и курсът на лечение ще бъде по-точен.

Има ли сезонност, кога се обостря например псориазисът?

– Да кажем така – подобрението е през летния сезон в тази географска ширина. Обривите се повлияват по-добре от слънце, море.

Каква е ролята на стреса?

– Стресът отключва и активира проблема. Това е доказано, но трябва да има и наследственост. При стрес човек може да получи високо артериално кръвно налягане, захарен диабет, но и кожен проблем – в случая псориазис. Ние не знаем преди осем поколения какви гени са носили нашите предшественици.

Какви са приимуществата за лечение на псориазис в ОН КЛИНИК?

– Вече 12 г. имаме опит с препарати от Израел. Те са водещи препарати и в България се прилагат само в нашата клиника. Представляват крем, лосион и шампоан със соли, кал от Мъртво море, обогатени с минерални и растителни екстракти. Приложени външно, действат благоприятно. Курсът на лечение се прилага индивидуално за всеки един пациент. Определено има подобрение до ремисия, която може да трае различно време.

 

ОН КЛИНИК с лечение на псориазисв Бургас

Уникално немедикаментозно лечение на псориазис

Само и единствено на 25.01.2020 ОН КЛИНИК – филиал Бургас предлага преглед и лечение при д-р Марио Нешков, най-добрият специалист на Он клиник – София

Побързайте да си запишете час на тел. 0700 119 19

или +359 885 488 088

https://onclinic-bg.com

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!