„Птиче мляко“: рецепта за най-вкусните и сочни картофени котлети
Картофите са зеленчук, който добавяме към почти всички ястия. Най-простото ястие, което можем да направим от него, е просто да ги сварим и сервираме като гарнитура.
Остатъците от само сварени картофи могат да се използват за приготвяне на други ястия – има огромно разнообразие от тях за всеки вкус !!!
И днес, аз готвя невероятно вкусни и много сочни котлети от варени картофи, пълнени с варени яйца и сирене.
Опитайте – сигурна съм, че котлетите ще ви харесат.
Съставки за готвене:
Варени картофи – 600гр
Яйца – 3 бр. + 1 жълтък
Твърдо сирене – 100гр
Масло – 80гр
Сол на вкус
Магданоз и копър – малък куп
Брашно – 3 супени лъжици + за оформяне на котлети
Растително масло за пържене на котлетите
Да започнем да готвим …
Вече писах, че готвя тези котлети от останалите варени картофи от вечерята ми. Разбира се, можете просто да сварите картофите точно преди готвене. Слагаме и 3 яйца. Сложете един жълтък в картофите, малко сол (ако не е бил осолен по време на готвене) и го смелете в картофено пюре.
Изсипете брашното – 3 пълни лъжици, разбъркайте. Картофеното тесто ще се окаже леко лепкаво, но нека това не ви притеснява – когато се образуват котлетите, добавете малко брашно и всичко ще се оправи.
Картофеното „тесто“ е готово, засега го оставете настрана и започнете да приготвяте пълнежа. Нарежете на ситно сварените яйца или ги настържете, добавете настърган кашкавал, нарязани пресни билки, масло, добавете малко сол, можете да добавите малко черен пипер.
И всичко разбъркайте добре. Плънката е готова!
Започваме да правим котлети. Поръсете работната повърхност на масата с брашно, след това вземете картофеното „тесто“, разделете го на равни части (8-10), закръглете го, сложете го на масата, изравнете го. И поставете малко пълнеж в центъра на всяка топка.
Събираме краищата, овалваме ги в брашно и придаваме сферична форма.
След това го поставете на масата и внимателно го изравнете с ръка.
Изсипете малко растително масло в тигана, загрейте го. След това сложете готовите котлети и пържете на умерен огън до златисто кафяво, за 3-5 минути. Сервираме готовите котлети, докато са още горещи … Много е вкусно – тънка, хрупкава коричка и най-деликатният пълнеж. Гответе, вкусете, приятен апетит!
Източник: zen.yandex.ru/media/vkusnonakuhne
Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!